8 DAAGSE SCHEEPSCHRONOMETER Barrauds London Cornhill 2/607 Ca. 1830 Engeland

M&R159

8 DAAGSE SCHEEPSCHRONOMETER
Gesigneerd: Barrauds London Cornhill 2/607
Circa 1830
Engeland

Uurwerk
8-daags veer-aangedreven uurwerk met Earnshaw-echappement. Deze chronometer-gang heeft een compensatiebalans. De balans is voorzien van compensatie-schroeven. De cilindrische spiraal is van geblauwd staal vervaardigd. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veerton met snek en is voorzien van maintaining power. Het uurwerk draagt de signatuur van de uurwerkmaker: Barrauds, London Cornhill 2/607.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft een cijferring met gegraveerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en streepjes voor de minuten. Onder de XII bevindt zich de kleine cijferring voor de secondeaanduiding. Deze heeft Arabische cijfers voor elke 10 seconden en is voor de overige seconden voorzien van seconde-streepjes. Onderaan bij de VI bevindt zich een venster voor de indicatie voor de gangreserve, deze loopt van 1 tot 8. De ajourgezaagde wijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. De signatuur Barrauds London 2/607 bevindt zich in het centrum van de cijferring.

Kast
De uurwerkkast is cardanisch opgehangen in een mahoniehouten kist. De uurwerkkast is, net als de ophanging, het beslag en de handvaten van messing vervaardigd. In de linker bovenhoek van de kist, naast het uurwerk, is de opwindsleutel geplaatst. Rechts onderin is een transportschroef bevestigd, waarmee de cardanische ophanging kan worden vastgezet. Als de kist gesloten is kan de bovenkant van het deksel opgelicht worden zodat men kan zien hoe laat het is zonder de kist te hoeven openen. Op de voorzijde is een benen plaatje aangebracht met het nummer: 2/607.

Gangduur 8 dagen

Hoogte: 14 cm.
Breedte: 13.5 cm.
Diepte: 13.5 cm.

Literatuur:
– Tony Mercer, Chronometer Makers of the World, p. 172-173.
– Cedric Jagger, Paul Philip Barraud, p. 121 en 137.

Barrauds London
De Barrauds waren een productieve klokkenmakers familie. Ze waren met name gespecialiseerd in chronometers. Paul Philip Barraud was ‘Master van de Clockmakers Company’ in 1810 en 1811.

Volgens Cedric Jagger, was deze chronometer in het bezit van de Earl of Yarborough, Charles Anderson-Pelham, eerder Baron of Yarborough, Commodore van het Royal Yacht Squadron. De commandant van het jacht G.S. Cotterell was verantwoordelijk voor deze scheepschronometer als wel voor de zakchronometer No. 343.

Lees meer Neem contact op