ALTARUHR Punchmark G.S. (Georg Schmidt) Ca. 1615

Renaissance klokken Specials

M&R246

ALTARUHR
Punchmark G.S. (Georg Schmidt)
Circa 1615
Duitsland

Uurwerk
Dit bijzonder fraaie altaruhr heeft een messing vuurverguld platine-uurwerk op spillegang met regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de uren voluit slaat op een bel. Op de achterplati¬ne is de balans zichtbaar en de ‘stack¬freed’; deze zorgt voor een regelmatige overbrenging van de veer¬kracht op het raderwerk. Tevens bevindt zich hier de reglage en de indicatie van het slagwerk in de vorm van een handje met een wijzende vinger. Het uurwerk is op de achterplatine voorzien van het punchmark G.S. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton die aan de achterzijde wordt opgewonden.

Wijzerplaat
De rechthoekige, vuurvergulde en gegraveerde messing wijzerplaat heeft van buiten naar binnen de volgende gegraveerde aanduidingen: De buitenste rand is voorzien van vijfminutengetallen en Romeinse kwartieraanduidingen. De minuten worden aangegeven door de rechte blauwstalen wijzer. De volgende rand heeft een 24 uurs-indeling met Romeinse uurcijfers 2 maal I tot XII en daarbinnen een rand met Arabische cijfers voor de uuraanduiding 1 tot 24. De uren worden aangegeven door een messing vuurverguld en gegraveerd zonnetje dat vast zit aan de volgende schijf, namelijk de maandatumschijf. Deze is voorzien van Arabische cijfers. De maandatum wordt aangegeven door een puntje dat vast zit aan de middelste schijf. Deze is gegraveerd met het zogenaamde magische vlak en heeft een ronde uitsparing waarachter de schijngestalte van de maan zich beweegt.

Kast
De kast van dit altaruhr is uitgevoerd in ebbenhout en heeft de vorm van een altaar. Aan weerszijden van de wijzerplaat zijn zuiltjes met cannelures ter versiering aangebracht. Onder de wijzerplaat bevindt zich een laatje waarin de opwindsleutel opgeborgen wordt. De zijden van de kast zijn versierd met oren die bekroond worden door messing finials. Op de kast is een timpaan aangebracht. Dit timpaan is onderbroken en op de kast is de bel geplaatst. Deze wordt eveneens versierd door een messing finial. Aan de achterzijde bevindt zich een houten paneel dat met vier ijzeren schuifjes vastgehouden wordt. In dit houten paneel zit een klein ijzeren deurtje waarmee men bij het uurwerk kan komen.  Tevens is dit ijzeren deurtje versierd met prachtige schildering van  een soldaat als schildwacht.

Loopduur 24 uur

Hoogte    41 cm
Breedte   31 cm
Diepte  10,5 cm

 

Literatuur

-Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 556.

Het punchmark G.S. staat voor Georg Schmidt, uurwerkmaker uit Augsburg. Hij werd omstreeks 1581 geboren, trouwde op 7 jan. 1608 en is gestorven op 8 nov. 1630.

Lees meer Neem contact op