ATMOSKLOK Brevets J.L. Reutter No. 1397 Ca. 1930

Diversen Pendules Tafelklokken

M&R32a

ATMOSKLOK
Gesigneerd Brevets J.L. Reutter No. 1397
Circa 1930
Frankrijk

Uurwerk
Deze fraaie Atmosklok Brevets J.L. Reutter heeft een rond uurwerk met balans. Het gaandwerk wordt door een veer aangedreven. Deze veer wordt opgewonden door de temperatuur. Door veranderingen in de temperatuur wordt een ton in beweging gebracht en daardoor wordt de veer gespannen. Als de temperatuur niet verandert, is er een gangreserve voor 90 dagen. Aan de achterzijde van het uurwerk, op een band achter de aandrijfton is het uurwerk genummerd 1397. Onder het uurwerk hangt de horizontale verchroomde messing balans.

Wijzerplaat
De ronde, witte wijzerplaat is voorzien van een cijferring met een uur-aanduiding in Romeinse cijfers. De tijd wordt aangegeven door blauwstalen wijzers in het Breguet-model. In het centrum van de wijzerplaat staat Atmos Pendule Perpetuelle en met kleine lettertje aan de onderrand van de wijzerplaat Brevets J.L. Reutter.

Kast
Deze Atmosklok J.L. Reutter kast is vervaardigd van verchroomd messing en is aan vier zijden voorzien van gefacetteerd glas. De voor- en achterzijde doen tevens dienst als deur. Onder de deur aan de voorzijde bevindt zich een schuif waarmee de balans vastgezet kan worden. Dit dient om de klok aan en uit te zetten en om de klok te kunnen vervoeren.

Loopduur: oneindig, doch bij afwezigheid van temperatuurverschillen max. 90 dagen.

Hoogte    24 cm
Breedte    18 cm
Diepte   15,5 cm

Literatuur
– J. Zeeman, Het klokkenlexicon, blz. 17
– Jean Lebet, Von der Luft leben, die Geschichte der Pendeluhr Atmos

Reutter:
Jean-Léon Reutter is de uitvinder en constructeur van de Atmosklok. Hij leefde van 1899 tot 1971. In 1913 begon de Parijse ingenieur J.L. Reutter met experimenten, die uiteindelijk zouden leiden tot de productie van de Atmosklok. Hij bouwde hiermee voort op een idee, dat al in 1765 door James Cox was gelanceerd. In 1926 kwam het eerste commercieel vervaardigde exemplaar op de markt. Het eerste patent werd in 1929 aangemeld. Reutter maakte gebruik van een u-vormig glazen vat, dat zo werd opgesteld, dat een kleine schommeling mogelijk was.

Werking:

Het horizontale gedeelte van de u en een gedeelte van de verticale buizen is gevuld met kwik. Daarboven bevindt zich een snel verdampende vloeistof en daarboven een verdampt gedeelte van dezelfde vloeistof. Een verticaal gedeelte van de u is geïsoleerd, het andere niet. Bij een temperatuurstijging verhoogd de druk in vat B meer dan in vat A (door de isolatie) en een kleine hoeveelheid kwik wordt verplaatst in de richting van A. Hierdoor ontstaat een kleine schommelbeweging, waarmee een veer wordt opgewonden. Daalt de temperatuur dan gebeurd het omgekeerde. Bij latere types wordt een metalen doos, gevuld met ethylchloride gebruikt.

Lees meer Neem contact op