BAROGRAAF Ca. 1880

Barometers

M&R166

BAROGRAAF                                                                                Stempel H.B.N.P. 316                                                                    Circa 1880                                                                                        Frankrijk

Dit precisieapparaat registreert nauwkeurig de luchtdruk op grafiekpapier gedurende een week.

Mechaniek
De barograaf heeft een uurwerk in een roterende trommel die deze in één week geheel laat rond draaien. Het mechaniek is vervaardigd van messing en wordt aangedreven door een veer in een veerton, die aan de bovenzijde van de trommel met een sleutel wordt opgewonden. Rechts van de trommel bevindt zich een metalen balg (aneroïde barometer), die een schrijver met een met inkt gevulde pen stuurt waarmee de luchtdruk wordt vastgelegd op het op de trommel bevestigde grafiekpapier in millibar. Naast de trommel is een thermometer geplaatst, die de temperatuur weergeeft in graden Celsius (Centigrade) en Réaumur op een hoornen schaalplaat.

Kast
De messing kast van deze barograaf heeft aan alle zijde facet-geslepen glas. Links is de trommel geplaatst waarop de luchtdruk wordt aangegeven. Rechts van de cilinder is de ‘Thermomètre’ geplaatst. In het midden bevindt zich de metalen balg en rechts het schrijver-mechanisme. Op het messing stripje dat boven de overbrenging van de balg naar de schrijver is aangebracht staat Baromètre Holostérique. De bovenkant van de kast kan worden verwijderd om toegang te krijgen tot het mechanisme, dat geplaatst is op een rechthoekige verguld messing voet. Hierin is het stempel H.B.N.P. en het nummer 316 aangebracht. Het geheel rust op vier geprofileerde en geguillocheerde pootjes.

Gangduur: een week

Hoogte 18,5 cm
Breedte 30,5 cm
Diepte 16,5 cm

Literatuur
Bert Bolle, Bert Bolle, Barometers in beeld, Lochem, 1983, hoofdstuk 17 en blz. 174.

Lees meer Neem contact op