CAPUCINE MET BALANS EN WEKKER Ca. 1830

Reisklokken

M&R105

CAPUCINE MET BALANS EN WEKKER
Circa 1830
Frankrijk

Uurwerk
Capucine met platine-uurwerk op cilindergang en regelbare balans. Het uurwerk is voor¬zien van slagwerk en wekkerwerk. Het slagwerk met zaagslag slaat de hele uren voluit op een bel. Het wekker¬werk, dat boven in de kast geplaatst is, kan met een touwtje dat aan de bovenkant van de klok uit de kast komt, opge¬wonden worden. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden worden.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwarte Romeinse cij¬fers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangegeven met streep¬jes. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal in het Breguetmodel. Ook de wekkerwijzer is van staal. De wijzerplaat wordt omlijst door een lunet van geguillocheerd messing. De opwindgaten zijn bij de VII en de V onder de wijzerplaat ge¬plaatst.

Kast
De gehele kast van deze capucine is van messing vervaardigd. De kast kan aan de zijkanten en aan de achterkant met deurtjes geopend worden. Het deurtje aan de achterkant wordt door een schuifje vergrendeld. De deurtjes aan de zijkanten hebben stalen knopjes. Boven op de kast staat de bel, die aan de binnenzijde is voorzien van een hamer voor het slagwerk en een hamer voor de wekker. Op de bel is een messing handvat aangebracht. Op de hoeken van de kast staan geprofileerde finials. De klok staat op vier geprofileerde pootjes.
Loopduur 8 dagen

Hoogte   29 cm
Breedte  12 cm
Diepte     8 cm

Lees meer Neem contact op