CONSOLE KLOK Thuret AParis Ca. 1720

Console & Cartelklokken

M&R51

CONSOLE KLOK
Gesigneerd: Thuret AParis
Circa 1720
Frankrijk

 

Uurwerk
Deze fraaie kleine console klok heeft een messing getailleerd platine-uurwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk is voorzien van repetitieslagwerk dat op aanvraag de hele uren voluit en een dubbelslag per kwartier slaat op een bel, te activeren middels het koordje dat aan de zijkant uit de kast komt. Het gaandwerk wordt door een in een veerton geplaatste veer aangedreven. Het uurwerk is op de achterplatine voorzien van de signatuur Thuret AParis.

Wijzerplaat
De wijzerplaat is vervaardigd van verguld messing en 12 wit geëmailleerde cartouches met blauwe Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding. Om de cartouches is een cijferring gegraveerd met Arabische cijfers voor de vijfminuut aanduiding en streepjes voor de overige minuten. In het centrum is een wit geëmailleerde cirkel geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardig van geblauwd staal. Het opwindgat is onder in de wijzerplaat boven de VI geplaatst. In de cartouche met de XII zit een klein gaatje voor de reglage van het gaandwerk. Onder de cijferring is een wit geëmailleerde cartouche ter versiering aangebracht met de signatuur Thuret.

Kast
De getailleerde eikenhouten kast is gefineerd met groen hoorn en staat op een console. De kast wordt in zijn geheel versierd met messing gegoten ornamenten in bladrankmotief en inlegwerk met messing. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een getailleerd glazen deurtje. Het glas in dit deurtje wordt omrand door een vergulde lunet. De zijkanten van de kast die versierd worden met messing ingelegde biesjes, wordt bekroond door een vrouwenmasker en vuurpot.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 45 cm
Breedte 20 cm
Diepte 11 cm

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 614.

De maker:
Jacques-Augustin Thuret, zoon van Isaac Thuret, is geboren in 1669 en werkzaam in Paris. Hij was ‘Horloger du Roi’ en was gehuisvest in de galeries du Louvre in 1694. Hij trouwde op 35-jarige leeftijd in 1704 met Louise Bérain en is gestorven in 1739. Rond 1700 was hij ook werkzaam in Amsterdam.

 

Lees meer Neem contact op