CONSOLE KLOK Pelletier H.ger du Roy AParis No. 297 Ca. 1745 Frankrijk

Console & Cartelklokken

M&R56

 

CONSOLE KLOK
Gesigneerd: Pelletier H.ger du Roy AParis No. 297
Circa 1745
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk van de console klok is voorzien van repetitieslagwerk dat op aanvraag de hele uren voluit en een dubbelslag per kwartier slaat op een bel, te activeren middels het koordje dat aan de zijkant uit de kast komt. Het gaandwerk wordt door een in een veerton geplaatste veer aangedreven. Het uurwerk is op de achterplatine voorzien van de signatuur Pelletier H.ger du Roy AParis No. 297.

Wijzerplaat
De wijzerplaat is vervaardigd van verguld messing en heeft 12 wit emaille cartouches met blauwe Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De Arabische cijfers voor de minuutaanduiding, geplaatst buiten de uurcijfers, zijn ook op wit geëmailleerde cartouches geplaatst. In het centrum is een wit geëmailleerde cirkel geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardig van geblauwd staal. Het opwindgat is onder in de wijzerplaat boven de VI geplaatst.

Kast
De getailleerde eikenhouten kast van de console klok  is gefineerd met notenhout en schildpad. De kast wordt in zijn geheel versierd met messing gegoten ornamenten in bladrankmotief en ‘boulle marqueterie’ inlegwerk met messing. Het getailleerde glazen deurtje voor de wijzerplaat, dient tevens als slingervenster. Het glas in dit deurtje wordt omrand door een vergulde lunet. Onder de wijzerplaat is, op de onderkant van het glazen deurtje, een verguld ornament met een voorstelling van een draak. De zijkanten van de kast zijn voorzien van een venster en de kast wordt bekroond met een haan. De kast is voorzien van een pet waarop een messing beeldje van een jongen met panfluit. Ook de console is voorzien van messing vergulde versieringsornamenten.
Alle bronzen zijn voorzien van een stempel van een ‘C-couronné’. Deze gekroonde C was een verplicht belasting merkteken dat in Frankrijk werd geslagen in bronzen of andere legeringen met koper die geproduceerd zijn of voor wederverkoop aangeboden in de periode tussen maart 1745 en februari 1749. Hierdoor is deze klok erg nauwkeurig te dateren.

Loopduur ruim 14 dagen

Hoogte 75 cm.
Breedte 29 cm.
Diepte 15,5 cm.

Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 507.

Pelletier
Pelletier is afkomstig van een bekende klokkenmakersfamilie. Hij werd meester in 1776. Pelletier was klokkenmaker van de koning aan Versailles. Hij was werkzaam of woonachtig aan rue d’Anjou in Parijs in 1783. Hij signeerde: Pelletier horloger du Roy.

Lees meer Neem contact op