CONTRA-BAKBAROMETER D. Tachi Z.Zee Ca. 1830

Barometers

M&R169

CONTRA-BAKBAROMETER
Gesigneerd: D. Tachi Z.Zee
Circa 1830
Holland

Schaal
De barometer heeft gegraveerde tinnen schaalplaten, waarvan de linker als volgt door de makers in een met een guirlande en strik versierd cartouche is gesigneerd: Barometer Contraleur en Thermemeter D: Tachi Z.Zee. In het midden is een buis van Torricelli geplaatst, met links een schaalverdeling in Engelse duimen met de bijbehorende weersomstandigheden. De rechter schaalplaat heeft aan de rechterzijde over de gehele lengte de schaalverdeling voor de contrabuis in Engelse duimen, ook hier met de weersomstandigheden: dit is de contraleur, de buis met vloeistof die rechts in de kast zichtbaar is. Door het gebruik van een contrabuis is de schaalverdeling vergroot, waardoor de aflezing nauwkeuriger kan geschieden. Om de aflezing te vergelijken met een vorige aflezing en nauwkeurig te kunnen aflezen is er een messing tendenswijzer, die bediend wordt aan de rechterzijde. Links onder de signering is er een vloeistofthermometer, die een schaalverdeling in Fahrenheit en Réaumur heeft. De schaalplaten hebben aan de bovenzijde een medaillon met de afbeelding van een hoofd en aan de onderzijde een versiering in de vorm van een waaier bladeren en een gegraveerde bloem.

Kast
De met mahoniehout gefineerde grenenhouten kast van de contra-bakbarometer heeft aan de voorzijde van een bakje. Het bakje en het driehoekige afgeplatte timpaan boven de fries zijn afgewerkt met geprofileerde lijsten. Het deurtje voor de schaalplaten is voorzien van glas ter bescherming van de buizen. Aan de bovenkant van het bakje zijn gedraaide buisbeschermers aangebracht, terwijl de onderzijde wordt gesierd met gedraaide knoppen.

Lengte 116 cm
Breedte 21 cm
Diepte 9 cm

Literatuur:
Bert Bolle, Barometers in beeld, Lochem, 1983, blz. 248, noot 445.

De maker
D. Tachi zou de zoon kunnen zijn van Francis Tachi, een in Italië in 1771 geboren barometermaker, die aanvankelijk in Middelburg werkzaam was maar later, rond 1810, verhuisde naar Zierikzee. Het is bekend dat hij een zoon had en vermoedelijk gaat het om deze D Tachi, waar verder weinig over bekend is in de literatuur.

Lees meer Neem contact op