EEUWIGDURENDE KALENDER Monogram: MH Ca. 1680 Duitsland

Specials

M&R247

EEUWIGDURENDE KALENDER
Monogram: MH
Circa 1680
Duitsland

De eeuwigdurende kalender is een zilver rond doosje met een in krullend bladmotief gegraveerde zijkant. Aan de bovenzijde heeft het doosje een verguld messing cijferring. Deze heeft aan de buitenste ring de datum. Hierbinnen tweemaal de uur aanduidingen 1 –XII. In de zilveren kleine schijf in het centrum is een diafragma met de zon en de maan aan de nachtelijke hemel zichtbaar. Op deze kleine schijf staan 2 maal I – XII voor de uren, in het Latijns ‘Pulchra ut Luna’ wat ‘Mooi als de maan’ betekend, afgewisseld met de symbolen voor de planeten, ‘Lucifer, Hesperus’, ‘Morning Star en Avond Ster ‘ gegraveerd. In het midden gegraveerde initialen met daaromheen een bladontwerp.
De achterzijde is de aan de buitenrand gegraveerd: Calendarium Perpetuum pro singulis diebus una cum cursu solis in si zo. De draaibare zilveren schijf heeft een uitsparing waar staat Mensis Anni wat ‘de maanden van het jaar met het aantal dagen’ betekent.
Verder staan er de dagen van de week, maanden met het aantal dagen, tekens van de dierenriem, schrikkeljaar, duur van de dierenriem aan. In het centrum staat een monogram MH met bijbehorend planetaire symbool gegraveerd met daaromheen ‘Electa ut sol Cant C VI’ wat ‘Chosen like the sun’ betekent.
Diameter 7 cm.

Lees meer Neem contact op