EMPIRE OEIL DE BOEUF Lépine, H.ger du Roy Ca. 1800

Console & Cartelklokken Wandklokken

M&R134a

OEIL DE BOEUF empirestyle
Gesigneerd: Lépine, H.ger du Roy
Circa 1800
Frankrijk

Uurwerk
Het messing platine uurwerk heeft gaand en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met ankergang en slinger. Het slagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met één slag op een bel aan. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De klok wordt aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Romeinse uurcijfers met minuutstreepjes en iets langere en aangezette streepjes voor de vijfminuut aanduiding. De wijzerplaat is gesigneerd Lépine Hger du Roy. De opwindgaten voor het gaand- en slagwerk bevinden zich ter hoogte van de IIII en de VIII. De tijd wordt aan gegeven door twee geblauwd stalen gestileerde Breguetwijzers.

Kast
De ronde kast is vervaardigd van gepatineerd messing. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een geguillocheerde verguld messing lunet, die kan worden geopend met behulp van een knopje aan de rechterzijkant. De verguld messing rand rondom de wijzerplaat is voorzien van geguillocheerde versieringen en een verguld messing parelrand. De achterzijde heeft een ronde gepatineerd messing deur die met een schuifje kan worden geopend. Aan de bovenzijde is een gepatineerd messing knop met een ophangoog bevestigd.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 25 cm
Diameter 20 cm
Diepte 10 cm

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 386 en 470.

De maker
Jean-Antoine Lépine (ook wel Lépine, Lepine, L’Epine, Lespine of Lepinne) is een van de bekendste uurwerkmakers van zijn tijd. Hij werd op 18 november 1720 in Challex (ten westen van Genève) geboren onder de naam Jean-Antoine Depigny. Zijn vader Jean-Philibert was eveneens uurwerkmaker. Als Jean-Antoine 24 jaar oud is gaat hij in Parijs om te werken bij André-Charles Caron (1697-1775), die hofuurwerkmaker is. In 1756 trouwt hij met de dochter van Caron, Madeleine¬Françoise Caron. Vanaf 1765 mag Lépine zich ook ‘Horloger de Roy’ noemen en in 1766 volgt hij Caron op. Tijdens de revolutie werkt Lépine samen met Ferdinand Berthoud, Louis Berthoud, Pierre le Roy en Abraham-Louis Brequet. Dit zijn de grootste namen in de Franse uurwerkmakersgeschiedenis. Lépine heeft o.a. een horloge voor George Washington gemaakt. In 1814 sterft hij. Zijn zoon Alexandre-Raguet Lépine was ‘Horloger de l’Imperatrice’.

Lees meer Neem contact op