FIGURENUHR ‘MADONNA’ Martinus Hijllius Dresda Ca. 1650

Renaissance klokken

M&R200

FIGURENUHR ‘MADONNA’
Signed: Martinus Hijllius Dresda
Circa 1650
Germany

Uurwerk
Figurenuhr ‘Madonna’ met messing platine-uurwerk, stalen assen en messing raderen, en spillegang op balans. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton met krachtegalisatie middels een snek met ketting. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit op een bel. Middels het knopje op de bovenkant van het basement kan men het slagwerk op slag zetten. Aan de onderzijde kunnen het uurwerk en slagwerk worden opgewonden met een sleutel. Op de onderplatine bevindt zich de gegraveerde signatuur Martinus Hijllius Dresda.

Wijzerplaat
Aan de bovenzijde draait de kroon van Maria. De verzilverde cijferring aan de onderrand van de kroon is voorzien van gegraveerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De tijd wordt aangegeven door het cijfer dat aan de voorzijde van de kroon zichtbaar is, aangewezen door Maria met haar aanwijsstok.

Kast
De ‘Madonna’ klok is in zijn geheel vervaardigd van verguld messing en is een voorstelling van Maria en haar kind Jezus. In haar hand heeft ze een aanwijsstok waarmee de tijd op haar kroon wordt aangewezen. Om haar straalt een aureool van zonnestralen. Maria staat op een ebbenhouten basement, waarin het uurwerk is geplaatst. Het basement is voorzien van geprofileerde randen. Het geheel staat op zes messing geprofileerde bolpootjes.

Loopduur 24 uur

Hoogte 31 cm
Breedte 18 cm
Diepte 11,5 cm

Literatuur J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 280.
Klaus Maurice, Die Deutsche Räderuhr, Band II, no. 393 t/m 401.

Hillius, Martin
Ook wel Hyllius. Was werkzaam in Dresden.

Lees meer Neem contact op