FIGURENUHR MOOR MET MECHANIEK Gabriel Aichner Ca. 1630

Renaissance klokken

M&R222

FIGURENUHR MOOR MET MECHANIEK
Gesigneerd: Gabriel Aichner
Circa 1630
Duitsland

Uurwerk
Het messing platine-uurwerk heeft stalen assen en messing raderen en is opgebouwd tussen ronde platines. Het gaandwerk, dat voorzien is van een stackfreed voor de krachtegalisatie, heeft spillengang met balans. Het uurwerk heeft tevens slagwerk, dat de hele uren voluit slaat op een bel. Tevens bewegen op de hele uren de mechanieken. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. Op de achterplatine staat de signering van de uurwerkmaker Gabriel Aichner gegraveerd.

Wijzerplaat
Aan de bovenzijde van een zuil draait een verguld messing bol rond die dient als wijzerplaat. De bol is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde Romeinse uurcijfers met halfuuraanduiding. De tijd wordt aangegeven door een vaste, stalen wijzer die de Moor in zijn hand houdt.

Kast
De rijk gegraveerd verguld messing klok rust op drie geprofileerde pootjes. Het uurwerk bevindt zich in de ronde voet van de klok. De messing bodemplaat kan met een hendeltje geopend worden, waardoor de rijk versierde achterplatine zichtbaar wordt. De bel voor het slagwerk bevindt zich boven het uurwerk in een opengewerkte galerij. Op de voet staat de Moor met aan zijn voeten een hondje. In zijn rechterhand houdt hij een geblauwd stalen aanwijsstok vast die dient als de vaste uurwijzer. De Moor houdt zich met zijn linkerhand vast aan de zuil, die wordt bekroond door de roterende bol met cijferring. De bol is sierlijk omlijst door een vuurvergulde en gegraveerde ring die schijnbaar wordt gedragen door twee griffioenenkopjes. Op het hele uur bewegen het hoofd van de Moor en de kop van zijn hondje.

Gangduur 1 dag

Hoogte                  30 cm.
Diameter voet   14,5 cm.

Literatuur
– Derek Roberts, Mystery, Novelty & Fantasy Clocks, blz. 38.
– J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 31
– Klaus Maurice, Die Deutsche Räderuhr, Band II, afbeelding 370.

De maker
Gabriel Aichner was werkzaam aan het eind van de 16e begin 17e eeuw in Augsburg of Neurenberg. Er zijn verschillende werken van zijn hand bekend o.a. een horizontale tafelklok, crucifixklok en een Türmchenuhr gedateerd 1631.

Lees meer Neem contact op