Franse kolompendule verguld Le Roy h.r du Roi a Paris Ca. 1825

Pendules

M&R65a

Kolompendule verguld
Gesigneerd: Le Roy h.r du Roi a Paris
Circa 1825
Frankrijk

Uurwerk
Imposante vergulde kolompendule met een messing platine-uurwerk, ankergang en compensatieslinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. De bel is aan de achterzijde van het uurwerk geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden ieder aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden worden.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat, voorzien Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangegeven met streepjes. In het centrum zijn de opwindgaten bij de IIII en de VIII geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal en hebben het Breguetmodel. De rechte secondewijzer is eveneens vervaardigd van staal. De rand om de wijzerplaat is geguillocheerd. In het centrum van de wijzerplaat is de signatuur Le Roy h.r du Roi a Paris aangebracht.

Kast
De kast is in zijn geheel vervaardigd van verguld messing. Op het basement staan vier zuilen. Hier¬tussen bevindt zich het ronde, messing uurwerk en de slinger. De slinger is vervaardigd van verguld messing en staal. Op de slinger is de réglage aangebracht. Onder de slinger op de voet van de klok is een messing verguld bakje aangebracht, met daarop de tekst Degres du Cercle en naar links en rechts de cijfers 0 tot 4. In deze ruimte beweegt zich de slinger. De bovenkant van de klok heeft een gladde fries die aan de voorzijde een versiering heeft en met een geprofileerde rand. De rechte voet staat op vier ronde pootjes.

Gangduur 8 dagen.
Hoogte: 53,5 cm.
Breedte: 30,5 cm.

Diepte: 19,5 cm.
Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français. blz. 406 – 409.

Lees meer Neem contact op