FRANSE MINIATUUR REISKLOK MET REPETIE (foedraal) Ca. 1900

Reisklokken

M&R124

MINIATUUR REISKLOK MET REPETIE (foedraal)
Circa 1900
Frankrijk

Uurwerk
Deze Franse reisklok heeft een messing platine-uurwerk op Zwitsers ankergang met regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van repetitie- slagwerk dat de hele uren slaat met een hamer op een gongstaaf, gevolgd door de kwartieren met 2 hamers op dezelfde gongstaaf. Het uurwerk wordt aan de achterzijde opgewonden, ook bevindt zich hier de wijzerverzetting. Het gaand- en repetitiewerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
De messing voorzijde heeft een wit geëmailleerde wijzerplaat. De tijd wordt aangegeven door een cijferring met zwarte Arabische cijfers voor de uren, Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding en streepjes voor de overige minuten. De spadevormige uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing en alle zijden voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. Door het venster aan de bovenzijde is de regelbare balans zichtbaar. Tevens bevindt zich hier het knopje voor de repetitie, het geheel bekroond handvat. De klok kan aan de achterzij¬de geopend worden door middel van een deurtje waar zich de wijzerverzetting, de gongstaaf van het repetitie, de 2 hamers en de opwindstaven bevinden.

Foedraal
Het houten foedraal van de klok is aan de buitenkant bekleed met zwart leer en gouden biesjes en aan de binnenzijde bekleed met paars fluweel. Het foedraal wordt met 2 haakjes geopend en heeft aan de voorzijde een opening zodat de wijzerplaat zichtbaar is. In de achterwand aan de binnenzijde zit een los paneeltje dat aan de voorzijde in de opening geschoven kan worden zodat het foedraal geheel gesloten wordt. Het geheel bekroond met een messing handvat.

Gangduur 1 week

Afmetingen klokje
Hoogte: 10,5 cm. (inclusief handvat)
Diepte: 5 cm.
Breedte: 6 cm.

Afmetingen foedraal
Hoogte: 14 cm. (inclusief handvat)
Diepte: 7 cm.
Breedte: 8,5 cm.

Lees meer Neem contact op