FRANSE REISKLOK MET STOPWATCH Auguste A Paris 9122 Ca. 1880

Carriage clocks

M&R118A

REISKLOK MET STOPWATCH
Gesigneerd: Auguste A Paris 9122
Circa 1880
Frankrijk

Uurwerk
Deze reisklok met stopwatch heeft een messing platine-uurwerk op ankergang met balans. Het zaagslagwerk met repetitie slaat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een bel . Men kan het slagwerk laten repeteren door middel van het knopje dat midden op de kast staat. Het uurwerk is voorzien van een stopwatch-functie. Met het knopje aan de rechterzijde kan men de wijzer van het rechter kleine wijzerplaatje stil zetten, terwijl de seconden op het linker wijzerplaatje door lopen. Zo kan men de verstreken tijd aflezen. Als het knopje nogmaals wordt ingedrukt, gaan de twee secondewijzers weer gelijk lopen. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De bovenzijde van de achterplatine is gesigneerd Auguste A Paris.

Wijzerplaat
De rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van drie cijferringen. De grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en minutenstreepjes. De ‘Breguet’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De twee kleine cijferringen met elk een blauwstalen wijzertje en Arabische cijfers geven de seconden aan en de rechter kan stopgezet worden voor de stopwatch. De wijzerplaat is gesigneerd Auguste A Paris.

Kast
De ‘Gorge’ kast is vervaardigd van verguld messing. Alle zijden zijn voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. De bovenzijde is eveneens voorzien van gefacetteerd glas waardoor de balans en de réglage zichtbaar zijn. Tevens bevinden zich hier de repetitieknop, de stopwatchknop en het handvat. Aan de achterzijde bevindt zich de deur en door het glas heeft men zicht op de achterplatine waar zich de opwindstaafjes voor het slag- en gaandwerk bevinden. Tevens bevinden zich hier de gongstaven en de wijzerverzettingen van het gaand- en slagwerk. In de bodemplaat zijn zes ronde openingen aangebracht. Deze dienen als klankgaten voor de bel. Ook is hier de klok gesigneerd August 9122.

Foedraal
Het foedraal is aan de buitenzijde beplakt met leer. Aan de voorzijde is door een uitsparing in het foedraal de wijzerplaat zichtbaar. Het foedraal kan aan de bovenzijde geopend worden en het foedraal heeft aan de voorzijde het nummer 9122. Met de leren band kan het geheel gedragen worden.

*Prijs € 9800,-

Gangduur: 1 week

Hoogte: 17,5 cm.
Breedte: 9,5 cm.
Diepte: 8,5 cm.

Foedraal
Hoogte: 16 cm.
Breedte: 12 cm.
Diepte: 11,5 cm.

Literatuur                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 -Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 17

Auguste de maker
François Auguste was rond 1880 werkzaam in Parijs aan de Rue du Grand Prieuré.

Read more Contact us