IJZEREN WANDKLOK kwartierslag Duitland Ca. 1770

IJzeren wandklokkken Wandklokken

M&R137

IJZEREN WANDKLOK
Duitsland
Circa 1770

Uurwerk
IJzeren kooiframe uurwerk met ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van twee separate slagwerken. Het kwartierslagwerk slaat elk kwartier het aantal kwartieren op een bel, op het hele uur gevolgd door het uurslagwerk, dat de hele uren voluit slaat op een tweede bel. Het gaand-, uurslag- en kwartierslagwerk worden elk door een ge¬wicht aange¬dreven.

Wijzerplaat
De beschilderde ijzeren wijzerplaat is voorzien van een cijferring met zwart geschilderde Romeinse cijfers voor de uuraan¬duiding. Tussen de uurcijfers is een halfuursaanduiding geschilderd. De kwartieren worden aangegeven met Romeinse cijfers en de vijf-minuten met Arabische cijfers Het uurwerk is voorzien van een uur- en minuutwijzer, beiden vervaardigd van een combinatie van staal en messing. In het centrum is een stervorm geschilderd. De wijzerplaat is boven de cijferring versierd met geschilderde bloemmotieven.

Kast
De uurwerkkast is vervaardigd van ijzer en heeft aan beide zijden een deurtje. Op de bovenkant van de kast zijn de bellen geplaatst. Het gehele uurwerk gaat schuil achter de wijzerplaat.
Loopduur 12 uur

Hoogte 33,5 cm.
Breedte 23 cm.
Diepte 12 cm.

Literatuur
Midden-Europese Klokken, Auteur: W.F.J. Hana.

Lees meer Neem contact op