IJZEREN WANDKLOK met automaat Ca. 1590

IJzeren wandklokken Wandklokken

M&R133a

IJZEREN WANDKLOK met automaat
Circa 1590
Duitsland

Uurwerk
Deze ijzeren wandklok heeft een tussen stijlen geplaatst ijzeren uurwerk is voorzien van een spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit slaat. De automaat beweegt op het slaan van de uren. Het gaand- en slagwerk zijn achter elkaar geplaatst en worden elk door een gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De ijzeren wijzerplaat  is in zijn geheel beschilderd. Op de voorzijde zijn twee cijferringen boven elkaar geschilderd, elk met een stalen wijzer. De grote cijferring is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding I – XII en een rand Arabische cijfers 13 – 24. Tussen de Romeinse uurcijfers is een halfuur aanduiding geschilderd in de vorm van een ruitje. De kleinere cijferring onder de grote is voor de kwartier aanduiding en is voorzien van Romeinse cijfers. Aan de bovenzijde van de wijzerplaat is een gaper aangebracht en de mond beweegt als de klok slaat. Op de hoeken naast de cijferringen zijn krullend bladmotieven geschilderd.

Kast
De gehele kast van deze wandklok is van ijzer vervaardigd. Aan de bovenzijde zijn opengezaagde belhekken aangebracht waarachter de bel geplaatst is. De belhekken zijn beschilderd, elk met twee papegaaienkoppen. De deuren aan de zijkant zijn beschilderd met krullend bladmotieven.
Loopduur 12 uur

Hoogte 34 cm
Breedte 14,5 cm
Diepte 14,5 cm

Lees meer Neem contact op