IJZEREN WANDKLOK MET BALANS Ca. 1595

IJzeren wandklokkken Wandklokken

M&R136

IJZEREN WANDKLOK MET BALANS
Circa 1595
Duitsland

Uurwerk
Het tussen stijlen geplaatste ijzeren uurwerk heeft een verticale spillegang met een originele balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk, dat achter het gaandwerk is geplaatst. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk door een gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De ijzeren wijzerplaat met toog is in zijn geheel beschilderd en is voorzien van twee boven elkaar geplaatste cijferringen, elk met een stalen wijzer. De grote cijferring is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in de vorm van een ruitje. Achter de uurwijzer is de wekkerschijf geplaatst, voorzien van Arabische uurcijfers. ¬Het centrum van de wekkerschijf is beschilderd met een ster. Onder de uurcijfer¬ring is een kleine cijferring geschilderd met Romeinse cijfers voor de kwartieraanduiding. Aan weerzijden van de kwartierring zijn vazen geschilderd en boven de grote cijferring zijn twee vogels geschilderd aan weerszijden van een bloem. De toog is versierd met twee slakken en om de toog is een ajourgezaagd rand aangebracht. In de toog is een schuifje aangebracht om de wekker aan- of uit te zetten.

Kast
De gehele kast is van ijzer vervaardigd en is beschilderd in renaissance motieven. Op de kast is de bel geplaatst. De bel zit op de kast gemonteerd door middel van een bellenkruis. De bel wordt bekroond door een knop. Op de deuren aan de zijkant zijn personages geschilderd. De linker figuur stelt een gevleugelde krijger voor en is de personificatie van aartsengel Michaël en de rechter figuur is een vrouw met een schelp en stelt Venus voor.
Loopduur: 12 uur

Hoogte: 31,5 cm
Breedte: 14 cm
Diepte: 13,5 cm

Literatuur: Hall’s Iconografisch woordenboek, blz. 307 en 319

Lees meer Neem contact op