IJZEREN WANDKLOK MET BALANS Ca. 1600 Duitsland

IJzeren wandklokken Wandklokken

M&R145

IJZEREN WANDKLOK MET BALANS
Circa 1600
Duitsland

Uurwerk
Het tussen stijlen geplaatste ijzeren uurwerk heeft een verticale spillegang met een originele balans. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk, dat achter het gaandwerk is geplaatst. Het gaand- en wekkerwerk worden elk door een gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De wijzerplaat is op de voorkant van de klok geschilderd. De uren worden aangeduid met zwarte geschilderde Romeinse cijfers op een cijferring met een lichtere kleur en zijn tevens voorzien van tastknopjes. Tussen de uurcijfers is een ruitvormige halfuursaanduiding geschilderd. De verdraaibare wekkerschijf in het centrum van de wijzerplaat heeft zwarte Arabische cijfers. Door het schroefje van de wekkerschijf, in een van de gaatjes in de schijf te draaien wordt de wektijd ingesteld. Boven in de voorplaat steekt een hendel uit een opening. Als deze hendel omhoog gehaald wordt, nadat de wektijd bepaald is, staat de wekker ingesteld. De uurwijzer is op de rand van de wekkerschijf gemonteerd. Met de twee knopjes op de schijf kan de schijf verdraaid worden om de klok op tijd te zetten. Het centrum van de wekkerschijf is beschilderd met een ster.

Kast
De gehele kast is van ijzer vervaardigd. Het uurwerk wordt door vier ijzeren platen afgeschermd. Deze platen zijn bruin geschilderd met een krullend bladmotief in lichtere kleuren. De platen zijn aan de bovenkant geprofileerd. De zijplaten dienen als deurtjes. De bel van het wekkerwerk is bovenop de kast geplaatst.

Loopduur 12 uur

Hoogte 26,5 cm.
Breedte 13 cm.
Diepte 11 cm.

Lees meer Neem contact op