LANTAARNKLOK Ca. 1790 Japan

Lantaarnklokken Wandklokken

M&R134

JAPANSE LANTAARNKLOK
Circa 1790
Japan

Uurwerk
Het door gewichten aangedreven uurwerk heeft tussen stijlen geplaatste stalen raderen en is voorzien van gaand-, slag- en wekkerwerk op verticale spillegang met dubbele foliot. Door de gewichtjes van de waag naar binnen of naar buiten te verplaatsen wordt het op tijd lopen van de klok geregeld. Het uurwerk is voorzien van uur- en halfuurslagwerk op sluitschijf.

Wijzerplaat
De messing frontplaat heeft in het midden een rood centrum met goud gelakte schildering van een draak. Hierop is de messing uurwijzer gemonteerd en het geheel draait in 24 uur rond en geeft de tijd aan op de messing cijferring. De cijferring is verdeel in 12 delen, voorzien van het Japanse dierenriemteken. De binnenste cijferring is verdeeld in 2 x 6 toki van 4 t/m 9, eveneens in gegraveerde Japanse tekens. Elke token is weer onderverdeeld in 9 streepjes, aangegeven op de binnenrand van de cijferring.

Kast
De gegraveerde messing kast bestaat uit een stalen bodemplaat en zolderplaat waartussen het stalen uurwerk is geplaatst. De voor- en achterzijde zijn evenals de beide zijkanten die als deuren dienen rijk gegraveerd, vervaardigd van messing en zijn tussen de bodem- en zolderplaat geplaatst. Op de klok is de grote bel gemonteerd met een geprofileerd vleugelmoertje, waarvan de vleugeltjes vervaardigd zijn van gekruld staal.

Gangduur 1 dag

Hoogte 51 cm.
Diepte 20 cm.
Breedte 18 cm.

Literatuur
– W. Brandes, Alte Japanische Uhren.
– N.H.N. Mody, Japanese clocks.

Japanse tijdmeting
De Japanse tijdmeting verschilt in grote mate van de Westerse tijdmeting. In plaats van een uur als vaste waarde te nemen verschilt in Japan de lengte van een uur, toki genaamd, naar de lengte van de dag en de nacht.
De dag en de nacht zijn beide ingedeeld in 6 toki, die van zonsopgang tot zonsondergang en van zonsondergang tot zonsopgang gerekend worden. In de zomer zijn de dagen langer dan de nachten en duurt dientengevolge een toki overdag ook langer dan ‘s nachts.
In de winter werkt dit andersom.
Om deze reden zijn er Japanse klokken met verschuifbare plaatjes, zodat de lengte van de toki veranderd kan worden. Tevens zijn er klokken waarbij de cijferring vastzit, maar waarbij het tikgetal van de klok te veranderen is door de gewichtjes van de waag te verplaatsen, zodat de klok langzamer of sneller gaat lopen. Dit komt voor bij de oudere klokken.
De cijfers van de klok lopen van 9 naar 4. De Japanse klokken geven aan hoeveel uren er nog komen in de toekomst (na de 5 komt de 4), Europese klokken geven aan hoeveel uren er al voorbij zijn (na de 5 komt de 6).
In Japan was het cijfer 9 heilig.
Elke toki, 12 in totaal, had ook een eigen teken van de dierenriem die ook wel werden afgebeeld op een cijferring rondom de gewone cijferring.

Lees meer Neem contact op