JAPANS TAFELKLOKJE ‘MAKURA DOKEI’ Ca. 1860 Japan

Specials Tafelklokken

M&R24

JAPANS TAFELKLOKJE ‘MAKURA DOKEI’
Circa 1860
Japan

Uurwerk
Japans tafelklokje met messing platine uurwerk, spillegang en balans. Het slagwerk met sluitschijf slaat de hele uren 1 – 12. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven, waarbij de veerton van het gaandwerk is uitgerust met snek en ketting. Het gaand- en slagwerk worden aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De messing frontplaat is fraai gegraveerd in bloemmotieven en heeft in het midden een verdraaibare messing cijferring. De cijferring is verdeeld in 12 instelbare plaatjes, voorzien van een gegraveerd Japans uurteken. De overige, smallere plaatjes zijn niet gegraveerd en dienen voor de halfuursaanduiding. Als de klok loopt blijft de blauwstalen, ajourgezaagde wijzer staan en verdraait de cijferring. Boven de cijferring zijn twee openingen aangebracht waarachter twee zilveren gegraveerde schijfjes ronddraaien. Deze twee schijfjes geven de 60 dagen van de Japanse maand aan.

Kast
Het messing uurwerk is voorzien van een messing bodem- en bovenplaat. Op de vier hoeken zijn messing geprofileerde zuilen geplaatst. Op de bovenplaat is de balans zichtbaar. Hierboven is de bel geplaatst. Het uurwerk van dit prachtige Japanse tafelklokje is in een shitanhouten kast geplaatst. Deze is aan alle zijden voorzien van vensters, zodat het gehele uurwerk zichtbaar is. De kast aan alle drie de zijden opengezaagd en afgewerkt met messing gegoten, en vergulde fretjes doen dienst als klankgaten voor de bel van het slagwerk. Door het paneel aan de achterzijde van de kast omhoog te schuiven kan men het uurwerk uit de kast halen. Onder de messing onderplaat bevindt zich aan de achterzijde een houten laatje, waarin de opwindsleutel opgeborgen zit. Ook de aan voorzijde van de kast bevindt zich een paneeltje wat omhooggeschoven kan worden. Zo kan men bij de wijzerplaat om de uurplaatjes in te stellen. De kast wordt bekroond door een messing handvat.
Gangduur 12 uur.

Hoogte 16 cm.
Breedte 12,5 cm.
Diepte 8 cm.

Literatuur
– N.H.N. Mody, Japanese clocks.
– W. Brandes, Alte Japanische Uhren.

Lees meer Neem contact op