KUHSCHWANZPENDEL Gedateerd: 1826 Oostenrijk

IJzeren wandklokkken Wandklokken

M&R147

KUHSCHWANZPENDEL
Gedateerd: 1826
Oostenrijk

Uurwerk
IJzeren kooiframe uurwerk met spillegang en slinger (Kuhschwanzpendel). Het uurwerk is voorzien van een wekkerwerk. Het geheel wordt aangedreven door loden gewichten.

Wijzerplaat
De toogvormige, beschilderde ijzeren wijzerplaat is voorzien van een cijferring met zwart geschilderde Romeinse cijfers voor de uuraan¬duiding. Tussen de uurcijfers zijn versieringen geschilderd die dienen voor de aanduiding van de halve uren. De grote messing uurwijzer is geplaatst voor de messing wekkerschijf. De wekkerschijf heeft een cijferrand met Arabische uurcijfers. In de toog is het monogram I.H.S. geschilderd. Hierboven is een kruis geschilderd. Op de hoeken naast de cijferring zijn krulmotieven ter versiering aangebracht. Boven de cijferring is de datering 1826 geschilderd.

Kast
De uurwerkkast is vervaardigd van ijzer en heeft aan beide zijden een deurtje. Op de kast is de bel geplaatst en het geheel gaat schuil achter de toogvormige ijzeren wijzerplaat. De slinger bevindt zich voor de wijzerplaat.

Loopduur 24 uur

Hoogte 19.5 cm
Breedte 13.5 cm
Diepte 10 cm

Literatuur

– W.F.J. Hana, Midden-Europese Klokken.
– Oosthoek’s geïllustreerde encyclopædie, tweede druk, deel 7, blz. 286
IHS staat voor de eerste 3 letters van de Griekse naam Iêsos, Christusmonogram, betekenend:
– I. Hominum Salvator (J. de heiland der mensheid)
– I. Horator Sanctorum (J. de vermaner der heiligen)
– In Hoc Salus (bij Dezen is het behoud)
– Iesum habemus socium (wij hebben J. tot bondgenoot)

Vooral de H. Bernardus van Siena heeft de verspreiding van het monogram bevorderd: De H. Ignatius van Loyola gebruikte het in zijn zegel als generaal der Jezuïeten, die het in die vorm hebben verspreid.

Lees meer Neem contact op