LANTAARNKLOK Ca. 1700 Engeland

Lantaarnklokken

M&R187

LANTAARNKLOK
Circa 1700
Engeland

Uurwerk
Deze lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk op spillegang en vaste slinger. Het uurwerk  is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit slaat op een bel en een wekkerwerk. De slinger is tussen het gaand- en slagwerk geplaatst en achter de werken is het wekkerwerk geplaatst. Het wekker-, slag- en gaandwerk worden door gewichten aangedreven.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat heeft een cijferring met zwart ingelakte Romeinse uurcijfers en een halfuursaanduiding in de vorm van versieringen tussen de cijfers in. De kwartieren worden aangeduid door streepjes aan de binnenkant van de cijferring. In het centrum van de wijzerplaat is de messing wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. Het centrum is versierd met gegraveerde krulmotieven. De ajourgezaagde uurwijzer is vervaardigd van geblauwd staal en de achterzijde van de wijzer dient voor de wekkerinstelling.

Kast
De kast van deze lantaarnklok is geheel uit messing vervaardigd. Aan beide zijden van de kast zijn deurtjes gemonteerd. In het midden van de deurtjes is een gleuf uitgezaagd zodat de slinger vrij kan bewegen. De pinakels aan de onder- en bovenkant van de kast zijn geprofileerd. Op de kast staan geprofileerde finials waartussen ajourgezaagde belhekken zijn geplaatst. Het belhek aan de voorzijde is in krullend bladmotief gezaagd en gegraveerd. Aan de finials is het messing bellenkruis gemonteerd dat de bel draagt en dit bellenkruis wordt bekroond door een geprofileerde messing finial. De cijferring steekt aan beide zijden buiten de kast uit.

Loopduur 12 uur

Hoogte 38 cm
Breedte 16 cm
Diepte 17 cm

Lees meer Neem contact op