LANTAARNKLOK Fortin AParis Ca. 1740

Lantaarnklokken

M&R195

LANTAARNKLOK
Gesigneerd: Fortin AParis
Circa 1740
Frankrijk

Uurwerk
Lantaarnklok met tussen de stijlen geplaatst uurwerk met horizontale spillegang en slinger. Het uurwerk van deze lantaarnklok is voorzien van wekkerwerk. Het geheel wordt door gewichten aangedreven.

Wijzerplaat
De ronde, messing wijzerplaat heeft een cijferring met zwart ingelakte Romeinse uurcijfers, Arabische vijfminutencijfers en een halfuurs-aanduiding in de vorm van versieringen tussen de cijfers in. De kwartieren worden aangeduid door streepjes aan de binnenkant van de cijferring. In het centrum van de wijzerplaat is de messing wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. De signatuur Fortin AParis is in de onderste helft van de wijzerplaat rond de wekkerschijf gegraveerd. De bovenste helft van het centrum is gegraveerd in fantasiemotief. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De kast van de lantaarnklok is in zijn geheel uit messing vervaardigd. Aan beide zijden van de kast zijn deurtjes gemonteerd. De pinakels aan de onder- en bovenkant van de kast zijn geprofileerd. Op de kast staan geprofileerde finials waartussen ajourgezaagde belhekken zijn geplaatst. Het belhek aan de voorzijde is in krullend bladmotief gezaagd en gegraveerd en is voorzien van een saterkop. Aan de finials is het messing bellenkruis gemonteerd dat de bel draagt en dit bellenkruis wordt bekroond door een geprofileerde messing finial. De cijferring steekt aan beide zijden buiten de kast uit.

Loopduur 12 uur

Hoogte 24 cm
Breedte 13 cm
Diepte 10 cm

Literatuur
Tardy, Dictionaire des Horlogers Français, blz. 233.

Lees meer Neem contact op