LANTAARNKLOK John Lowe London Ca. 1650

Lantaarnklokken

M&R185

LANTAARNKLOK
Gesigneerd John Lowe London
Circa 1660
Engeland

Uurwerk
Deze lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst  uurwerk met spillegang en balans. Het slagwerk op sluitschijf  slaat de hele uren voluit op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand-,wekker- en slagwerk worden door door gewichten aangedreven.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat heeft een messing cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De kwartieren worden met streepjes aangegeven, waarbij de streepjes van de halve uren verder doorlopen in de vorm van tulpjes tussen de uurcijfers in. De cijferring steekt aan beide zijkanten buiten de kast uit. De klok heeft een stalen uurwijzer. De messing wekkerschijf in het centrum van de wijzerplaat heeft gegraveerde en zwart ingelakte Arabische uurcijfers en een bloem in het midden. Rondom de wekkerschijf zijn knopjes aangebracht waarmee de wekkerschijf verdraaid kan worden. De rest van het centrum is opgevuld met gegraveerde en zwart ingelakte tulpen en boven de wekkerschijf is de signatuur John Lowe London gegraveerd.

Kast
De hele kast is vervaardigd van messing. Onder de kast hangen geprofileerd knoppen die door de bodemplaat in de pilaren geschroefd zijn. Boven op de kast staan geprofileerd finials. De fretten tussen de pilaren zijn met dolfijnen versierd, de zogenaamde ‘dolphin frets’. De bel is op de kast bevestigd met een messing bellenkruis. Op het bellenkruis staat een geprofileerde pinakel. De klok heeft aan beide zijkanten een deurtje.
Loopduur 12 uur

Hoogte 41 cm.
Diepte 19 cm.
Breedte 16 cm.

Literatuur
B. Loomes, Watchmakers of the World, blz 494.
Georg White, English Lantern Clocks

Lees meer Neem contact op