LANTAARNKLOK MET WINGS Jo.s Buckingham in y Minories Ca. 1695

Lantaarnklokken

M&R194

LANTAARNKLOK MET WINGS
Gesigneerd: Jo.s Buckingham in y Minories
Circa 1695
Engeland

Uurwerk
Deze lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk met horizontale spillegang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat en een wekkerwerk. Het gaand- en slagwerk zijn achter elkaar geplaatst. Het geheel wordt door gewichten aangedreven.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat heeft een cijferring met zwart ingelakte Romeinse cijfers en een halfuursaanduiding tussen de cijfers in. De kwartieren worden aangeduid door streepjes aan de binnenkant van de cijferring. In het centrum van de wijzerplaat is de messing wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. In het centrum van de wekkerschijf is een bloem gegraveerd. Het centrum om de wekkerschijf is versierd met gegraveerde krullend blad- en bloemmotieven. Tevens is hier de signatuur Jo.s Buckingham in y Minories gegraveerd. De ajourgezaagde uurwijzer is vervaardigd van ge¬blauwd staal en de achterzijde van de wijzer dient voor de wekkerinstelling.

Kast
De hele kast is vervaardigd van messing. Onder de kast hangen geprofileerde knoppen die door de bodemplaat in de pilaren geschroefd zijn. Boven op de kast staan geprofileerde finials. De fretten tussen de finials zijn ajourgezaagd en de fret aan de voorzijde is gegraveerd, voorstellende dolfijnen. De bel is op de kast bevestigd met een messing bellenkruis. Hierop bevindt zich een geprofileerde pinakel. De klok heeft aan beide zijden deurtjes waaraan de zgn. “wings” zijn bevestigd.

Loopduur 12 uur

Hoogte 49 cm
Breedte 33 cm
Diepte 18 cm

Literatuur
Brian Loomes, The early clockmakers of Britain, blz. 123.

Lees meer Neem contact op