LANTAARNKLOK William Sellwood at ye Mermayde in Lothbury ca. 1640

Lantaarnklokken

M&R189

LANTAARNKLOK
Gesigneerd: William Sellwood at ye Mermayde in Lothbury
Circa 1640
Engeland

Uurwerk
Deze lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk met horizontale spillegang en originele balans. Het slagwerk van de lantaarnklok is op sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel. Het slagwerk is achter het gaandwerk geplaatst en beide worden door een loden gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat heeft een messing cijferring met Romeinse gegraveerde en zwart ingelakte cijfers voor de uuraanduiding. De kwartieren worden met streepjes aangegeven, waarbij de streepjes van de halve uren doorlopen in een versiering tussen de uurcijfers. De cijferring steekt aan beide zijden buiten de kast uit. De klok is voorzien van een stalen wijzer. De staafvormige uiteinden van de wijzer zijn hoog opgewerkt zodat verzetten met duim en wijsvinger zeer makkelijk gaat. Het centrum van de wijzerplaat is gegraveerd in krullend bloem- en bladmotief en de gravure is zwart ingelakt.

Kast
De hele kast van de lantaarnklok is vervaardigd van messing. Onder de kast hangen geprofileerde knoppen die door de bodemplaat in de pilaren geschroefd zijn. Boven op de hoeken van de kast staan gedraaide finials. Tussen de finials zijn fretten gemonteerd en de fret aan de voorzijde is gegraveerd en zwart ingelakt en is voorzien van een wapenschild. Aan de onderzijde van de fret is de signatuur: William Sellwood at ye Mermayde in Lothbury gegraveerd. De bel is aan een bellenkruis bevestigd dat op de finials gemonteerd is en boven de bel samenkomt bij een andere finial. De klok heeft aan beide zijden een deurtje.

Loopduur 12 uur

Hoogte 40 cm
Breedte 15,5 cm
Diepte 17 cm

Literatuur
G.H. Baillie, Watchmakers & Clockmakers of the World, blz. 288.
W.F.J. Hana, Engelse lantaarnklokken, blz. 41.
B. Loomes, The early clockmakers of Great Britain, blz. 486.

Sellwood:
William Sel(l)wood was lid van de clockmakers company van 1633 tot 1652. Hij was werkzaam in Lothbury, een wijk in London.

Lees meer Neem contact op