LANTAARNKLOK Antoinne Coignet AParis Ca. 1700

Lantaarnklokken

M&R183

LANTAARNKLOK
Gesigneerd: Antoinne Coignet AParis
Circa 1700
Frankrijk

Uurwerk
Deze mini lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk met horizontale spillegang en slinger. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk en het geheel wordt door gewichten aangedreven.

Wijzerplaat
De ronde, messing wijzerplaat heeft een cijferring met zwart ingelakte Romeinse uurcijfers en een halfuuraanduiding in de vorm van een pijl tussen de cijfers in. De kwartieren worden aangeduid door streepjes aan de binnenkant van de cijferring. In het centrum van de wijzerplaat is de messing wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. De signatuur: Antoinne Coignet AParis is in de onderste helft van de wijzerplaat rond de wekkerschijf gegraveerd. De bovenste helft van het centrum is gegraveerd in fantasiemotief. De ajourgezaagde uurwijzer is vervaardigd van ge-blauwd staal.

Kast
De kast van deze mini lantaarnklok is in zijn geheel uit messing vervaardigd. Aan beide zijden van de kast zijn deurtjes gemonteerd. De pinakels aan de onder- en bovenkant van de kast zijn geprofileerd. Op de kast staan geprofi¬leerde finials waartussen ajourgezaagde belhekken zijn geplaatst. Het belhek aan de voorzijde is in krullend bladmotief gezaagd en gegraveerd en is voorzien van een saterkop. Aan de finials is het messing bellenkruis gemonteerd dat de bel draagt en dit bellenkruis wordt bekroond door een geprofileerde messing finial. De cijferring steekt aan beide zijden buiten de kast uit.

Loopduur 12 uur

Hoogte   21 cm
Breedte  11 cm
Diepte     11 cm

Literatuur
Tardy, Dictionaire des Horlogers Français, blz. 134.

Lees meer Neem contact op