LIBRARY CLOCK Arnold London Ca. 1820 Engeland

Tafelklokken

M&R12

LIBRARY CLOCK
Gesigneerd: Arnold, 84 Strand London No. 504
Circa 1820
Engeland

Uurwerk
Deze Library klok met messing platine-uurwerk is voorzien van gaandwerk met ankergang en regelbare balans. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton met kracht-egalisatie door middel van een snek met ketting. Op de achterplatine kan men aan de bovenzijde slow/fast de balans reguleren en tevens is hier de signatuur Arnold London No. 504 gegraveerd.

Wijzerplaat
De fijn gegraveerde wit emaille wijzerplaat heeft zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraan¬duiding en een minutenrand met streepjes. In het centrum van de wijzerplaat staat in sierlijke letters de signatuur gegraveerd Arnold, 84 Strand London, 504. Boven de VI is het opwindgat voor het gaandwerk geplaatst. De uur- en minuutwijzers ‘fleur-de-lis’ zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
Deze palissander houten Library klok heeft aan de bovenzijde en aan de zijkanten van de kast gefacetteerde glazen ruitjes, waardoor het uurwerk zichtbaar is. Aan de bovenzijde is de klok voorzien van een sierlijk messing handvat. Het basement is net als de lijst aan de bovenzijde geprofileerd. Onder de lijst is een getande rand ter versiering aangebracht. De kast rust op 4 messing bolpootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 27 cm. Inclusief handvat
Breedte 16 cm.
Diepte 13.5 cm.

Literatuur:
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World. Blz. 22.
Vaudrey Mercer, John Arnold & Son. Blz. 1, 22, 23, 248 en 249.
Tony Mercer, Chronometer Makers of the World. Blz 98 en 99.

Arnold
Ook wel bekend als John Roger Arnold geboren in 1769. Hij kwam in de leer bij zijn vader op 2 juni 1783 dat destijds Arnold & Son heette aan de Bank Street in Cornhill. Werd lid van de Clockmakers Company in 1796 en werd meester uurwerkmaker in 1816. Werkte in partnerschap met zijn vader tot aan zijn vaders overlijden in 1799. Arnold was o.a. werkzaam in London (84 Strand). Toen hij stierf in 1843, werd zijn bedrijf overgenomen door Charles Frodsham. Zijn geadopteerde zoon Charles Hill Willson, welke genoemd werd Arnold werd ook een zeer bevlogen klokkenmaker.

Lees meer Neem contact op