LIERPENDULE Persevalle à Reims Ca. 1791

Pendules

M&R83

LIERPENDULE
Gesigneerd: Persevalle à Reims
Circa 1791
Frankrijk

Uurwerk
Rond messing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de halve uren éénmaal en de hele uren voluit op een bel slaat. Het uurwerk is op een veer voorzien van de signatuur: 1791.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische voor de minuut¬¬aanduiding en rood geëmailleerde Arabische cijfers voor de datum¬aanduiding. In het centrum bevinden zich de messing vuurvergulde uur- en mi¬nuutwijzers en de stalen datumwijzer. Het centrum is tevens voorzien van twee symmetrisch geplaatste op¬windgaten bij de VIII en bij de IIII en de rood geëmailleerde signa¬tuur Persevalle à Reims. De wijzerplaat wordt omlijst door een vuurvergulde pareltjesrand.

Kast
De pendule in de vorm van een lier is vervaardigd van vuurver¬guld ¬gego¬ten messing en rust op een marmeren voet. De ovaalvormige voet heeft aan de voorzijde een rechthoekige uitsparing waarin zich een mes¬sing gegoten vergulde orna¬ment bevindt voorzien van een strik en eiken¬blaadjes. De voet wordt tevens versierd door ornamenten in bloem- en bladmotief, een vuurverguld, gegoten koord en parelrand. De lier wordt bekroond met het hoofd van Apollo, omringd door zonnenstralen. Hieronder hangt een vuurvergulde gegoten messing guirlande. De lier is afgezet met parelrandjes. Het geheel staat op vier messing vuurvergulde geprofileerde pootjes.

 

Loopduur 8 dagen
Hoogte   59 cm
Diepte    12 cm
Breedte 24 cm
Literatuur:

Hall’s Iconografisch handboek, blz.25.

 

Apollo
Apollo ofwel de Zonnegod (Phoebus Apollo= de stralende) is een van de twaalf goden van de Olympus. Hij is de zoon van Zeus (Jupiter) en Leto en de tweelingbroer van Artemis (Diana). Hij wordt vereenzelvigd met de zonnegod Helios (Sol). Hij vertegen-woordigt de ideale mannelijke lichamelijke schoonheid. Hij wordt afgebeeld als een jonge man zonder baard met fijne, soms tamelijk vrouwelijke gelaatstrekken, zijn haar is lang. De lier is een van zijn toebehoren als god van de poëzie en de muziek en als leider van de Muzen.

Lees meer Neem contact op