MONSTRANS KLOK Ca. 1580

Renaissance klokken

M&R207

MONSTRANS KLOK
Circa 1580
Duitsland

Uurwerk
Het door veren aangedreven ronde verguld messing platine-uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaanwerk heeft spillegang met balans. De veertonnen zijn gegraveerd en vuurverguld in krullend bladmotief. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel.

Wijzerplaat
Het zilveren contra-gegraveerde centrum van de wijzerplaat is voorzien van tastknopjes en versieringen. De verguld messing cijferring om het centrum heeft gegraveerde Arabische uurcijfers 13-24. Om deze ring is een contra-gegraveerde cijferring aangebracht met Romeinse uurcijfers I-XII. De halve uren worden aangeduid met een gegraveerd bloemmotief. Bij de uurcijfers zijn tastknopjes aangebracht, zodat ook in het donker kan worden vastgesteld hoe laat het is. De wijzerplaat wordt omlijst door een gegoten en verguld messing rand. De tijd wordt aangegeven door een verguld messing uurwijzer.

Kast
De vuurverguld gegoten messing kast heeft een rond basement waarop de monstrans is geplaatst. Om de wijzerplaat is een sierrand aangebracht. Het uurwerk in een ronde uurwerkkast is achter de wijzerplaat geplaatst. De achterzijde van de uurwerkkast is fraai gegraveerd en doet dienst als deksel, waarin de opwindgaten zijn aangebracht. De zijkant is rondom ajourgezaagd en gegraveerd en doet dienst als klankvenster voor de bel. Aan beide zijden is een leeuwenkop ter versiering aangebracht. De klok wordt bekroond met een ornament voorstellende een krijger. Het geheel staat op drie gegoten verguld messing pootjes is de vorm van liggende leeuwtjes.

Gangduur 24 uur

Hoogte 40 cm
Diameter voet 17,5 cm
Breedte 20 cm

Lees meer Neem contact op