NACHTKLOK ATLAS Ca. 1850 Frankrijk

Pendules

M&R66

NACHTKLOK ATLAS
Circa 1850
Frankrijk

Uurwerk
Deze nachtklok heeft een door een veer aangedreven uurwerkje, gangduur van een dag en is opgebouwd tussen twee ronde platines, verbonden door pilaartjes. Het heeft alleen gaandwerk, met spillengang, balans en reglage op de achterplatine.

Wijzerplaat
De doorzichtige cijferring is gevat in een verguld messing lunet, waarin de twaalf tekens van de dierenriem zijn afgebeeld, gescheiden door een ster. De cijferring heeft Arabische uurcijfers met kwartier- en minuutverdeling. De tijd wordt aangegeven door één pijlvormige geblauwd stalen wijzer. In het midden wordt gevormd door een geribde verguld messing schijf met aan de buitenkant een parelsnoer. Achter de wijzerplaat bevindt zich een kandelaar met kaars die de wijzerplaat in het donker verlicht waardoor de tijd ook ‘s-nachts kan worden afgelezen.

Kast
De kast bestaat uit een fraai uitgevoerde verguld bronzen Atlasfiguur die het uurwerk met wijzerplaat op zijn schouders torst. De Atlas is geplaatst op een grijs marmeren voet, die aan de onderzijde versierd wordt door een bewerkte verguld messing rand en die rust op vier zeer platte pootjes.

Gangduur 24 uur

Hoogte  37 cm
Breedte 12 cm
Diepte    11 cm

Lees meer Neem contact op