NACHTKLOK Ca. 1750 Zwitserland

Pendules

M&R76

NACHTKLOK
Circa 1750
Zwitserland

Uurwerk
Zwitserse nachtklok met messing platine-uurwerk op spillegang en slinger met draadophanging. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. Het uur- en slagwerk worden aangedreven door een veer in een veerton. Men kan het slagwerk laten repeteren middels het koordje aan de rechterzijde. Tevens kan het slagwerk worden uitgezet met een hendel.

Wijzerplaat
De wijzerplaat bestaat uit een uurwijzerschijf die geplaatst is voor een vlakke messing grondplaat. In deze grondplaat zit een opening, voorzien van glas, waarachter een kaars geplaatst kan worden. De uurwijzerschijf is vervaardigd van messing en heeft ajourgezaagde Romeinse cijfers met daartussen ajourgezaagde half-uursaanduidingen. Er is ook een rand met openingen voor de kwartieren. De uurschijf die bevestigd zit aan een ‘drie-spaakhouder’ draait rond en door het licht van de kaars die er achter staat kan men de tijd ook in het donker aflezen. Boven de uurwijzerschijf bevindt zich een messing gegoten vergulde fret, die versierd is met krulmotieven en twee draken. In het midden van de fret is een medaillon aangebracht met een ajourgezaagd motief. De onderzijde van dit motief geeft de tijd aan. Het kleinere ornament onder de cijferring is eveneens voorzien van twee draken.

Kast
Nachtklok met messing kast waarbij het uurwerk  achter de wijzerplaat is geplaatst. De uurwerk kast heeft aan twee zijden deurtjes en de bel is op een zijde gemonteerd. Het geheel staat op vier pootjes.

Loopduur 8 dagen

Hoogte 34,5 cm
Breedte 19 cm
Diepte 13 cm

Lees meer Neem contact op