OFFICIERSPENDULE Le Roy & Fils Ca. 1790 Zwitserland

Reisklokken

M&R102

OFFICIERSPENDULE
Gesigneerd: Le Roy & Fils
Circa 1790
Zwitserland

Uurwerk
Officierspendule met rond messing platine-uurwerk op spillegang en balans. Het uurwerk  is voorzien van wekkerwerk en slagwerk. Het slagwerk slaat ’Grande Sonnerie’ dat wil zeggen de hele uren voluit en op de kwartieren de hele uren voluit op een bel en het aantal kwartieren op twee bellen. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat aan de rechterzijde uit het uurwerk komt. Het koordje dat aan de linkerzijde uit het uurwerk komt dient voor het opwinden van het wekkerwerk. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwart geëmailleerde Arabische cijfers voor de uuraanduiding, Arabische kwartiergetallen en minutenstreepjes. Op de wijzerplaat is de klok gesigneerd Le Roy & Fils. De rechte, blauwstalen stalen wijzer dient voor de wekkerinstelling. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een verguld messing lunet.

Kast
De kast van deze officierspendule is vervaardigd van verguld messing. De achterzijde is opengezaagd en dient als klankgat voor de bel. Het handvat boven op de kast heeft de vorm van een slang die zichzelf in de staart bijt. Dit staat symbool voor de eeuwigheid. De kast is versierd met blad- en bloemmotief en aan beide zijden is een rozet met een vrouwenhoofd aangebracht. Aan de onderzijde bevindt zich de slagwerkinstelling. De klok rust op vier klauwpootjes.

Loopduur 24 uur
Hoogte 20 cm
Breedte 12,5 cm
Diepte 9,5 cm

Lees meer Neem contact op