OFFICIERSPENDULE (miniatuur) Ca. 1790 Zwitserland

Reisklokken

M&R115a

OFFICIERSPENDULE (miniatuur)
Circa 1790
Zwitserland

Uurwerk
Officierspendule miniatuur met rond, messing platine-uurwerk op spillegang en balans. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk en slagwerk. Het slagwerk slaat de hele uren voluit op een bel en de halve uren eenmaal op de zelfde bel. Men kan het slagwerk opwinden aan de achterzijde van het uurwerk, via een asje in het gaatje in de bel. Het koordje dat aan de rechterzijde uit het uurwerk komt is het repetitiekoordje van het slagwerk. De wekker wordt aan de achterzijde van het uurwerk opgewonden. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwart geëmailleerde Arabische cijfers voor de uuraanduiding, minuutstreepjes en vijfminuutaanduiding. De uur- en minuutwijzer in Breguet-stijl zijn vervaardigd van geblauwd staal. De rechte, geblauwd stalen wijzer dient voor de wekkerinstelling. Onder de 12 bevindt zich de regulage met de verdeling Avance en Retard, welke is in te stellen aan de voorzijde van het uurwerk. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een verguld messing lunet en geguillocheerd lunet, dat tevens dient als deurtje. Het opwindgat voor het gaandwerk is bij de 2 in de wijzerplaat geplaatst.

Kast
De kast is vervaardigd van vuurverguld messing. Het ronde deurtje aan de achterzijde is opengezaagd en dient als klankgat voor de bel. Het handvat boven op de kast heeft de vorm van een slang die zichzelf in de staart bijt ‘ouroboros’. Het symboliseert de cyclische aard van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. De kast die op vier klauwpootjes rust is aan de bovenzijde aan weerskant versierd met een bloemmotief en aan de voorzijde een guirlandemotief. Aan beide zijden is een rozet versiering aangebracht.

Gangduur 1 dag

Hoogte 12 cm
Breedte 6,5 cm
Diepte 7 cm

Lees meer Neem contact op