PENDULE AU BON SAUVAGE Dumont à Paris ca. 1790 Frankrijk

Pendules

M&R88

PENDULE AU BON SAUVAGE
Gesigneerd: Dumont à Paris
ca. 1790
Frankrijk

Uurwerk
Deze bijzonder fraaie pendule heeft een messing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de halve uren éénmaal en de hele uren voluit op een bel slaat. Het gaand- en slagwerk worden ieder door een veer in een veerton aangedreven.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische voor de kwartieraanduiding en minuutstreepjes. In het centrum bevinden zich de messing vuurvergulde en gegraveerde uur- en minuutwijzers. Het centrum is tevens voorzien van twee symmetrisch geplaatste opwindgaten en de zwart geëmailleerde signatuur Dumont à Paris. De wijzerplaat wordt omlijst door een vuurvergulde geguillocheerde rand.

Kast
Het uurwerk is in een ronde, vuurverguld messing kast geplaatst. Op het uurwerk zit een gepatineerde bronzen negerin, voorstellende Afrika, met messing vuurvergulde rok, pijlenkoker en sieraden. Haar oorbellen zijn vervaardigd van bloedkoraal. In haar handen heeft zij een boog en een pijl. Aan de rechterzijde naast het uurwerk bevindt zich een messing vuurvergulde schildpad en aan de linkerzijde een panter. Het geheel is geplaatst op een gepatineerd bronzen basement, dat voorzien is van een parelrand en vuurverguld messing reliëfgegoten ornamenten. De ornamenten aan de zijkanten stellen guirlandes voor en aan de voorzijde een voorstelling van cupidootjes. Het geheel staat op zes messing vuurvergulde geprofileerde pootjes.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 46 cm
Breedte 37 cm
Diepte 16 cm

Literatuur
Tardy, Dictionnaire de Horlogers Français, blz. 204.

Lees meer Neem contact op