PENDULE A CAGE Ca.1815

Pendules Tafelklokken

M&R78

PENDULE A CAGE
Gesigneerd op wijzerplaat (maker): Bourdier H.r
Gesigneerd op wijzerplaat (bronsgieter): Galle, Rue Vivienne à Paris
Contra-email gesigneerd: Dubuisson
Circa1815
Frankrijk

Uurwerk
Regulateur met platine-uurwerk, ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. Het gaand- en slagwerk worden ieder aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart geëmailleerde becijfering. De uren worden aangeduid in Romeinse cijfers en de minuten met streepjes. De kwartieren worden aangeduid in Arabi¬sche cijfers. In het centrum zijn de opwindgaten bij de IIII en de VIII geplaatst. Boven de VI bevindt zich de signatuur van de maker Bourdier H.r. Onder de XII de signatuur van de bronsgieter Galle, Rue Vivienne à Paris. De wijzerplaat is op het contra-email door de emailleur Dubuisson gesigneerd. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal en hebben het ‘Breguet’-model. De wijzerplaat wordt afgeschermd door bol glas dat omrand wordt door een vuurvergulde geguillocheerde lunet.

Kast
De met mahoniehout gefineerde kast is aan vier zijden van glas voorzien. De achterzijde doet tevens dienst als deur. De voet van de rechte kast is net als de fries voorzien van geprofi¬leerde lijsten. De fries is versierd met een blokjesrand. De kast rust op vier geprofileerde pootjes.

Loopduur 8 dagen

Hoogte 49 cm
Breedte 28 cm
Diepte 19 cm

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 74, 193 en 243.

Bourdier:
Jean- Simon Bourdier werd meester in 1787. Hij was werkzaam aan de Quai de l’Horloge omstreeks 1800, Rue Mazarine 1806. Horloger-mécanicien. Rue Saint-Sauveur van 1810 tot 1820. Rue Saint-Denis omstreeks 1830. Hij maakte een pendule met astronomische aanduidingen die een jaar liep zonder dat het opgewonden hoefde te worden. Ook maakte hij een pendule bestemd voor de koning van Spanje. Deze pendule had twee uurwerken, en sloeg de hele en halve uren.

Galle:
Galle was bronsgieter en was werkzaam aan de Rue Vivienne in Parijs omstreeks 1830.

Dubuisson:
Dubuisson was emailleur van wijzerplaten en kasten van horloges. Hij was in 1795 werkzaam in de Rue de la Huchette. In de Rue de la Calandre van 1812-1820. Signeerd op het contra-email met Dubuisson.

Lees meer Neem contact op