Pendule Etienne Le Noir Ca. 1820

Pendules Tafelklokken

M&R86

Pendule
Gesigneerd: Etienne Le Noir
Circa 1820
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. De bel is aan de achterzijde van het uurwerk geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden ieder aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden worden.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat, is voorzien zwart gelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangegeven met streepjes, de vijfminuut-aanduiding wordt aangegeven met iets dikkere streepjes. In het centrum zijn de opwindgaten bij de IIII en de VIII geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal en hebben het Breguetmodel. Het centrum van de wijzerplaat is gesigneerd Etienne Le Noir.

Kast
De rechthoekige eiken kast is met thujawortel gefineerd. De bovenkant van de klok is voorzien van een gladde fries en een geprofileerde rand. Onder de Fries is een messing lijstje ingelegd. De wijzerplaat is voorzien van een bol glas, gevat in een messing verguld en geguillocheerd lunet. Het basement is voorzien van een geprofileerde lijst.

Gangduur 8 dagen

Hoogte  31 cm
Breedte 19 cm
Diepte   14 cm

Literatuur
Dictionnaire des Horlogers Français. Auteur: Tardy. Pag. 377.

De maker
Etienne Le Noir werd geboren in Mer-sur-Blois in 1744. Overleden in Parijs in 1832.

Lees meer Neem contact op