REISKLOK Ca. 1760

Reisklokken

M&R106a

REISKLOK
Circa 1760
Duitsland

Uurwerk
Reisklok met messing platine-uurwerk op spillegang en balans. Het uurwerk is voorzien van zaagslagwerk, dat de hele uren voluit slaat op een bel. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk aan de achterzijde aangedreven door een veer in een veerton en de veerton van het gaandwerk is uitgevoerd met snek met ketting.

Wijzerplaat
De toogvormige messing vergulde wijzerplaat is gegraveerd en heeft een ronde, wit geëmailleerde cijferring met zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uuraan-duiding, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en streepjes voor de minuten. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De messing vergulde wekkerschijf in het centrum van de cijferring is voorzien van gegraveerde Arabische uurcijfers. Het centrum en de rand van de wekkerschijf zijn voorzien van gravures.

Kast
De kast van deze reisklok is vervaardigd van vuurverguld messing. De voorzijde is voorzien van gravures in bloem- en bladrankmotief. Ook de beide zijden zijn gegraveerd in bloem- en bladrankmotief en voorzien van een venster met glas. Aan de achterzijde bevindt zich een deurtje voorzien van glas, dat men kan openen met het knopje dat zich aan de linker achterkant bevindt. Op de achterplatine bevinden zich de asymmetrisch geplaatste opwindgaten voor het gaand-, slag- en wekkerwerk. Tevens bevindt zich op de achterplatine de regulage. Boven op de kast is een messing vergulde ring als handvat aangebracht. Rechts op de kast bevindt zich de repetitieknop. De klok heeft gegraveerde messing vergulde pootjes.

Gangduur 30 uur

Hoogte 19 cm. (incl. handvat)
Diepte 7 cm.
Breedte 10 cm.

Lees meer Neem contact op