REISKLOK A.H Rodanet F.seur de la Marine 36 Rue Vivienne Paris Ca. 1880 Frankrijk

Reisklokken

M&R118

REISKLOK
Gesigneerd: A.H Rodanet F.seur de la Marine 36 Rue Vivienne Paris
Circa 1880
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op ankergang met balans. Het slagwerk met repetitie slaat op één gongstaaf en kan aan de onderzijde ingesteld worden in ‘Sonnerie’ en ‘Silence’. Het slagwerk slaat de hele uren voluit en op de kwartieren alleen het aantal kwartieren. Het uurwerk is tevens voorzien van een wekkerwerk. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Op de achterplatine bevinden zicht de wijzerverzetting en de opwindstaven voor gaand-, slag- en wekkerwerk.

Wijzerplaat
De rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De bovenste grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en Arabische cijfers voor de vijf minuten en minutenstreepjes. De spadevormige uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De kleine cijferring dient voor de wekkerinstelling en is voorzien van Arabische uurcijfers. In het centrum van de cijferring staat de signatuur van de uurwerkmaker: A.H. Rodanet F.seur de la Marine 36 Rue Vivienne Paris.

Kast
De ‘Gorge’ kast bekroond met handvat en repetitieknopje is vervaardigd van verguld messing. Alle zijden zijn voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. De bovenzijde is eveneens voorzien van gefacetteerd glas waardoor de balans en de réglage zichtbaar zijn. Aan de achterzijde bevindt zich de deur en door het glas heeft men zicht op de achterplatine waar zich de gongstaaf, wijzerverzetting en opwindstaafjes voor het gaand-, slag- en wekkerwerk bevinden. In de bodemplaat staat Judith Carter Cutting 29 Juin 1881 Paris gegraveerd, vermoedelijk is deze klok aan haar geschonken.
Gangduur 8 dagen

Hoogte 12 cm
Breedte 6.5 cm
Diepte 6 cm

Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz.567

Maker
Antoine-Henri Rodanet werd gevestigd in 1870 aan de 36 Rue Vivienne te Paris en registreerde zijn handelsmerk ‘Horlogerie de Paris’ in 1890. Het bedrijf nam deel aan de Universele Tentoonstellingen van Parijs van 1855 en 1867. In 1855 toonde JH Rodanet verschillende ‘chronometers en horologische hulpmiddelen’ (N ° 1846, 8 ° Cl.) En kreeg een First Class-medaille. Antoine-Henri exposeerde in 1867 enkele ‘chronometers en horloges’ (N ° 8, Groupe III – Classe 23). Hij stierf in 1907. Het bedrijf werd doorgegeven aan Doffe succ. De Margaine.

Lees meer Neem contact op