FRANSE REISKLOK (miniatuur) Breguet gedateerd 1926

Reisklokken

M&R120b

REISKLOK  (miniatuur) met foedraal
Gesigneerd: Breguet No 1200 in het jaar 1926
Frankrijk

Uurwerk
Deze reisklok van het befaamde huis Breguet met messing platine-uurwerk op Zwitsers ankergang met regelbare compensatiebalans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat op aanvraag middels een knopje aan de bovenzijde de uren en de kwartieren slaat op twee gongstaven. Op de achterplatine staat gegraveerd B 1200.

Wijzerplaat
De ovalen, ivoorwit geschilderde wijzerplaat is voorzien van Arabische cijfers voor de uuraanduiding en een rand met minutenstreepjes. De Breguet uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. In het centrum is een landschapje geschilderd en is de klok gesigneerd Breguet 1200. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een iets gebold glaasje dat gevat is in een ovalen, zilveren lunet.

Kast
Het rechthoekige, deels vergulde zilveren kastje, dat op een rechthoekig lapis lazuli basement staat, is rondom prachtig geometrisch geguillocheerd onder koningsblauw transparant email. Het kastje is aan de achterzijde voorzien van een verguld deurtje met openingen die door een shutter afgesloten zijn tegen stof. Als het schuifje is verzet kan men het gaandwerk regelen, het uurwerk opdraaien en de wijzers verzetten. Aan de onderzijde is gestempeld Argent 0935 doré, B 1200 en er is eveneens een gestempeld zilverkeurmerk.

Foedraal
Het foedraal is aan de buitenzijde beplakt met leer en aan de binnenzijde bekleed met zijde en fluweel. Door middel van het sluitinkje aan de voorzijde kan men het foedraal openen. Het foedraal heeft aan de binnenzijde in de bodem een uitsparing waar de opwindsleutel opgeborgen kan worden. Op de onderzijde van het foedraal staat de naam en adres van de juwelier Breguet, Horloger, 2, rue Edouard VII Paris No 1200.

Bij deze klok zit een origineel Breguet certificaat waarin staat dat deze klok gefabriceerd is in 1926 en verkocht is aan meneer de Beaufort voor 5.850 Franse Francs.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 8,7 cm.
Breedte 5,7 cm.
Diepte 4,7 cm.

Maten foedraal:
Hoogte 12 cm.
Breedte 7,5 cm.
Diepte 6,5 cm.

Literatuur:
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 84 t/m 97.
– George Daniels, The art of Breguet, blz. 198.
– H.M. Vehmeyer, Antieke uurwerken, een familieverzameling, blz. 598 e.v.

Breguet:
Abraham Louis Breguet werd 1747 geboren in Neuchatel (Zwitserland). Van 1762-1767 ging hij in de leer voor de opleiding horlogemaker, waarschijnlijk in Versailles bij Lépine en/of Berthoud. In 1768 emigreert hij met zijn ouders en zussen naar Parijs. s’Avonds bekwaamde hij zich in de wiskunde aan het Collège Mazarin. In 1775 trouwde hij met Cécile Marie Louise L’Huillier (geboren in 1752). In dat jaar begon het echtpaar een zaak op de Quai d’Horloge 51, thans nr.79, vlak bij Pont Neuf, midden in de uurwerkmakers¬wijk. Men kan dit het stichtingsjaar noemen van het huis “Breguet”. Hij associeerde zich in 1787 tot 1791 met Xavier Gide, een horlogehandelaar in Parijs. 12 augustus 1793 repatrieert Breguet met zijn vrouw en zoon Louis Antoine naar Zwitserland, op de vlucht voor de revolutie, eerst naar Genève, dan naar Neuchatel en uiteindelijk naar Le Locle. 10 april 1795 komen ze in Parijs terug en vestigen zich in 1796 op het oude adres aan de Quai d’Horloge. De jaren die dan volgen tot zijn dood in 1823, waren de vruchtbaarste van zijn leven. In 1807 komt zijn zoon Antoine in de zaak. Zijn zoon had een deel van zijn opleiding bij John Arnold in Londen. Hij heeft verschillende uitvindingen gedaan, waaronder de Breguet-opwindsleutel, diverse verbeteringen in het echappement van horloges, de ‘monter perpétuelle, de Tourbillion, de ‘pendule sympathique’, de ‘montres à tact’, ook ‘monter aveugle’ genoemd en de ‘heures sautantes’. Hij overleed op 3 september 1823 in Parijs.

Het huis Breguet bestaat tot op de dag van vandaag nog en is wereldberoemd om zijn horloges.

Lees meer Neem contact op