REISKLOK Louis Ogier à Morez jura Ca. 1800

Reisklokken Wandklokken

M&R151

REISKLOK
Gesigneerd Louis Ogier à Morez jura
Circa 1800
Frankrijk

Uurwerk
Het ronde messing platine-uurwerk heeft gaand- en slagwerk. Het gaanwerk heeft een veerton met snek en ketting, en cilindergang met regelbare balans en spiraalveer, terwijl het slagwerk kan worden ingesteld op grande sonnerie, petite sonnerie of silence. Het is uitgevoerd met repetitie dat geactiveerd wordt door op een knopje voor het ophangoog te drukken. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, uurslag-, kwartierslag – en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, die aan de achterzijde opgewonden worden.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse uurcijfers en een rand met streepjes voor de minuutaanduiding. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguet wijzers, terwijl de wekkerwijzer een pijlpunt heeft. De maker heeft wijzerplaat als volgt boven de VI gesigneerd: Louis Ogier à Morez jura. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een verguld en geguillocheerd messing lunet die tevens dienst doet als deurtje voor de wijzerplaat.

Kast
De vierkante mahoniehouten kast is aan de bovenzijde voorzien van een verguld messing ophangoog. Op de vier hoeken naast de wijzerplaat zijn verguld messing rozetten ter versiering aangebracht. De achterzijde heeft een houten deurtje en als het deurtje wordt geopend, wordt een ronde messing stofkap van het uurwerk zichtbaar. Hierin bevinden zich alle opwindgaten, de wijzerverzettingen en de reglage.

Gangduur 24 uur

Hoogte 14,5 cm (incl. ophangoog)
Breedte 11,5 cm
Diepte 4 cm

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français , Paris, 1971, blz. 493

De maker
Louis Ogier was werkzaam in Morez in de Franse Jura in de eerste helft van de negentiende eeuw.

Lees meer Neem contact op