REISKLOK MET FOEDRAAL Johann Schmidtbaur Bamberg Ca. 1740

Reisklokken Renaissance klokken

M&R104a

REISKLOK MET ORIGINEEL FOEDRAAL
Gesigneerd: Johann Schmidtbaur Bamberg
Circa 1740
Duitsland

Uurwerk
Deze bijzonder mooie resiklok met lederen foedraal heeft een messing platine-uurwerk op spillegang en balans. Het slagwerk slaat de uren voluit op een bel met een hamer en de kwartieren op een tweede bel. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren en aan en uit zetten. Eerst worden de kwartieren geslagen en daarna de uren. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het wekkerwerk slaat met één hamer op de grotere bel. Het uurwerk is tevens voorzien van reglage met indicatiewijzer. De veerton voor het gaand- en slagwerk is uitgevoerd met snek en ketting. Het uurwerk is gegraveerd op de achterplatine met de signatuur Johann Schmidtbaur Bamberg.

Wijzerplaat
De zilveren wijzerplaat is voorzien van een ronde, zilveren champlevé cijferring met zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische vijfminutengetallen en streepjes voor de minuten. De opwindgaten zijn net onder de 3 en de 9 geplaatst. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing. De zilveren wekkerschijf in het centrum van de cijferring is voorzien van Arabische uurcijfers. De kleine gegraveerde cijferring met verguld wijzertje ‘Schlagt/S Nicht’ dient voor de aan- en uitzetten van het slagwerk.

Kast
De kast is vervaardigd van zilver en verguld messing. De zilveren voorzijde is voorzien van krulmotieven en heeft aan de onderzijde een afbeelding van een hoofd. De wijzerplaat wordt geflankeerd door Kariatiden. De beide zijden van de verguld messing kast zijn gegraveerd in krulmotief en voorzien van een verguld venster met glas. Boven op de kast is een messing handvat aangebracht. Links van de kast bevindt zich de repetitieknop. De klok heeft gegoten messing vergulde pootjes.

Foedraal
Het lederen foedraal is aan de voorzijde voorzien van een bol glas gevat in een messing verguld lunet. De achterzijde is voorzien van een klankgat met opengewerkt messing in de vorm van halfronde belijningen en bloemetjes. Het foedraal scharniert op twee punten met messing gegraveerde scharnieren. Bovenop het foedraal is een messing vuurverguld handvat aangebracht.

Gangduur 24 uur

Hoogte 18 cm
Breedte 12 cm
Diepte 5.5 cm

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 504.

De maker:
Johann Schmidtbaur was werkzaam in Augsburg en Bamberg. Hij is geboren in Donau-wörth en is gestorven in Bamberg op 31 januari 1757. Er zijn diverse werken bekend van hem.

Lees meer Neem contact op