REISKLOK MET MAHONIE FOEDRAAL Punchmark B en 997 Ca. 1850 Engeland

Reisklokken

M&R123a

REISKLOK MET MAHONIE FOEDRAAL
Punchmark B en 997
Circa 1850
Engeland

Uurwerk
Deze schitterende reisklok met mahonie foedraal heeft een messing platine-uurwerk op ankergang en regelbare balans. Het gaandwerk word aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
De messing vergulde voorzijde van de klok is voorzien van een verzilverde wijzerplaat, die afgeschermd wordt door bol glas dat gevat is in een geguillocheerd messing verguld lunet. De cijferring heeft zwart gemarkeerde Arabische cijfers voor de uuraanduiding en zwart gestreepte minuut markeringen. De ‘Breguet’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing en de voorzijde en beide zijkant zijn zeer fraai gegraveerd in krullend bladmotief. De zijkanten zijn elk voorzien van een gegraveerde leeuwenkop. Aan de bovenzijde is een rand bloemetjes gegraveerd en onder de wijzerplaat een schelp. De bovenzijde is verdiept en hierin is het handvat geplaatst. Een licht gebold, rond venster geef zicht op de balans en voor dit glaasje kan men met een schuifje het gaandwerk regelen slow-fast. De gladde achterzijde heeft twee openingen die met het knopje er tussen in geopend en gesloten kunnen worden. Ze dienen voor het voor het opwinden van het gaandwerk en de wijzerzetting. Op de onderzijde van de kast staat het nummer 997 en het punchmark B. De opwindsleutel die aan de onderzijde opgeborgen kan worden is eveneens voorzien van het nummer 997.

Foedraal
Het mahonie foedraal heeft aan de voorzijde een venster. Op de kist is een messing handgreep, genummerd 930, geplaatst en het geheel wordt gesloten met een messing slotje aan de zijkant.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 14 cm
Hoogte foedraal 15 cm
Breedte 8,8 cm
Diepte 6,4 cm

Literatuur
Een vergelijkbare klok met zelfde punchmark staat afgebeeld in Derek Roberts, Carriage and other Travelling Clocks, blz 350.

Lees meer Neem contact op