REISKLOK (miniatuur) Renard à Verdun Ca. 1790

Reisklokken

M&R108a

REISKLOK miniatuur
Gesigneerd Renard à Verdun
Circa 1790
Frankrijk

Uurwerk
Dit bijzonder fraaie mini reisklokje heeft een platine-uurwerk met spillegang en balans. Het uurwerk is voorzien van zaagslagwerk en slaat de hele uren voluit op een bel en op het halve uur één slag op dezelfde bel. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het uur-, slag- en wekkerwerk worden aangedreven door een veer die in een veerton is geplaatst. De veren worden aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. Rondom de uurcijfers worden de minuten aangegeven door minuutstreepjes. In de buitenste rand staan Arabische cijfers voor de vijfminuut aanduiding. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van ajourgezaagd messing. De rechte wekkerwijzer is vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De kast van dit mini reisklokje is vervaardigd van verguld messing. De voorzijde is versierd met decoratieve gravures en onderaan staat in sierlijke letters de signatuur Renard à Verdun. De ronde emaille wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas gevat in een messing verguld lunet. De beide zijkanten zijn voorzien van gefacetteerd glas, zodat het uurwerk goed zichtbaar is. De vergulde messing achterplaat is voorzien van de drie opwindgaten voor het gaand-, slag- en wekkerwerk. Op de vier hoeken van het klokje, die op vier geprofileerde pootjes staat, staan fijngedraaide finials. Achter het fijn gegraveerd verzilverde toogje met blauw stalen wijzer, bevind zich de bel voor het slagwerk.

Gangduur 24 uur

Hoogte 9,5 cm
Breedte 5 cm
Diepte   5 cm

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 549.

Renard
Renard was werkzaam in Verdun aan het eind van de 18e eeuw.

Lees meer Neem contact op