REISKLOK Toegeschreven aan Courvoisier Ca. 1830 Zwitserland

Reisklokken

M&R115

REISKLOK
Toegeschreven aan Courvoisier
Circa 1830
Zwitserland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op Zwitserse ankergang met regelbare spiraalbalans. Het uurwerk is voorzien slagwerk, dat Grande Sonnerie slaat op een bel, d.w.z. elk kwartier slaat het de hele uren voluit op een bel en de kwartieren voluit op twee bellen. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren. Het bijzondere van het slagwerk in deze reisklok is dat het automatisch overschakelt naar niet slaan tussen 23 en 8 uur. Tevens is er een wekkerwerk aanwezig. De werken worden elk aangedreven door een veer in een veerton en de veertonnen worden aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De rechthoekige geguillocheerde verguld messing frontplaat heeft drie uitsparingen voor de wit geëmailleerde cijferringen. De grote cijferring aan de bovenzijde is voorzien van Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en minutenstreepjes. De ‘spadevormige’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De kleine cijferring rechts onder is voor de datumaanduiding en de cijferring links onder dient voor de wekkerinstelling. Beide cijferringen zijn voorzien van Arabische cijfers en hebben een rechte blauwstalen wijzer. De opwindgaten zijn in de wijzerplaat geplaatst.

Kast
De kast is vervaardigd van vuurverguld messing. Alle zijden zijn voorzien van facetgeslepen glazen, waardoor het uurwerk zichtbaar is. De bovenzijde is eveneens voorzien van gefacetteerd glas waardoor de balans en de réglage zichtbaar zijn. Tevens zijn hier het repetitieknopje en het fijn gegoten handvat geplaatst. Aan de achterzijde bevindt zich de deur en heeft men zicht op de achterplatine waar zich een deel van het uurwerk bevindt, net als de bellen, de hamers en de wijzerverzettingen. Op de onderzijde is de klok genummerd 1849.

Gangduur 1 week.

Hoogte 16,5 cm.
Breedte 8,5 cm.
Diepte 7,5 cm.

Literatuur
– Een andere, zeer vergelijkbare reisklok: Derek Roberts, Carriage Clocks, blz. 242.
– Alfred Chapuis, “Histoire de la Pendulerie Neuchâteloise”, 1917, pp. 432-3, illustreert en beschrijft een bijna identieke klok en zijn uurwerk door Frederic Courvoisier.
– Charles Allix, “Carriage Clocks, their History and Development”, 1974, p. 311, pls. X / 5 en 6, ter illustratie van een bijna identieke klok en zijn gecompliceerde uurwerk door Frederic Courvoisier.
– C. Allix, Carriage Clocks, blz. 117/118 en 438. (E3)
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 438.

De maker
De zeer nauwe gelijkenis tussen dit stuk en de hierboven vermelde Zwitserse klokken levert voldoende bewijs om deze klok toe te schrijven aan Frédéric-Alexander Courvoisier was, bekend als Fritz. Het vertoont de kwaliteit en alle kenmerken van de andere complexe mechanismen en kan dus worden beschouwd als een van de weinige echte vroege Zwitserse reisklokken. Er werd slechts een relatief klein aantal negentiende-eeuwse Zwitserse klokken geproduceerd, waarvan het grootste deel in of rond La Chaux-de-Fonds en hoofdzakelijk door de familie Courvoisier werd vervaardigd. Fritz Courvoisier (1799-1854) was de tweede zoon van Louis (1758-1832) die samen met Josué Robert de firma J. Robert et Fils et Cie had opgericht. Na verschillende wijzigingen werd het bedrijf bekend Courvoisier et Cie, van 1811 to 1845. Hij heeft in het kanton Neuchâtel de opleiding gevolgd op de school voor horologie, geleid door Henri-Louis Maillardet en Charles Frédéric Klentschi. Later reisde hij veel als vertegenwoordiger van het familiebedrijf. Drie jaar na zijn huwelijk in 1826 raakte hij betrokken bij ernstige lokale politieke problemen. Hij steeg naar rang van luitenant-kolonel en werd in 1831 tijdelijk verbannen uit het kanton. Na de dood van zijn vader in 1832 richtten hij en zijn broers Henri-Louis en Philippe-Auguste opnieuw het bedrijf Couvoisier et Cie op. Hij verliet het familiebedrijf in 1842 om zijn eigen bedrijf op te richten en specialiseerde zich daarna in de verkoop van horloges.

Lees meer Neem contact op