REISKLOKJE Jacques Cogniet AParis Ca. 1720

Lantaarnklokken Reisklokken

M&R103

Reisklokje
Gesigneerd Jacques Cogniet AParis
Circa 1720
Frankrijk

Uurwerk

Reisklokje met messing platine uurwerk, spillegang en slinger. Het uurwerk van het reisklokje is voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. De veren worden aan de voorzijde opgedraaid.

Wijzerplaat
De messing voorzijde heeft een verzilverde cijferring, voorzien van zwarte Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding. Tussen de uurcijfers is een halfuur-aanduiding gegraveerd en er is tevens een rand met streepjes voor de kwartieren. De uurwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. Het messing centrum van de wijzerplaat is versierd met krullend bladmotieven en de signatuur Jacques Cogniet AParis. Tevens is hier de verzilverde wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. De opwindgaten van het gaand- en wekker werk bevinden zich bij de VII en de VIII en bij de IIII en de V. In de vier hoeken naast de cijferring zijn gestileerde bloemen gegraveerd.

Kast
De kast is in zijn geheel uit messing vervaardigd. De kast die op vier verfijnde geprofileerde pootjes rust kan aan beide zijden geopend worden. De slinger is achter het uurwerk in de kast geplaatst en beide zijden hebben een opening zodat de slinger kan bewegen. Op de kast is de bel gemonteerd. Deze wordt aan de voorzijde beschermd door een messing in krullend bladmotief ajourgezaagd en gegraveerd belhek en de bel wordt bekroond door een sierlijk messing handvat.

Gangduur 24 uur

Hoogte 14 cm
Breedte 6,5 cm
Diepte 6,5 cm

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Fran├žais. Blz. 134.

Cogniet
Jacques Cogniet was werkzaam in Parijs in het begin van de 18e eeuw.

 

Lees meer Neem contact op