RELIGIEUSE Lemaire, voorplatine gedateerd 1700

Haagse klokken & Religieuses

M&R41a

RELIGIEUSE
Gesigneerd: Lemaire
Op achterzijde voorplatine gedateerd 1700
Nederland

Uurwerk
Bijzonder fraaie religieuse met messing platine-uurwerk op spillegang, slinger en cycloïdale boogjes. De platines zijn aan elkaar bevestigd door middel van zes geprofileerde messing stellingpoten. Het uurwerk is voorzien van kwartierrepetitieslagwerk dat op aanvraag de hele uren voluit slaat op de grote bel en het aantal kwartieren op twee kleinere bellen. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton. De achterplatine is fraai gegraveerd in krullend bladmotief en draagt de gegraveerde signatuur Lemaire.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat is contra-gegraveerd in krullend bladmotief. In een ronde uitsparing is de verzilverde cijferring geplaatst. Deze is voorzien van gegraveerde en zwart ingelakt cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers, met daartussen versieringen voor de halfuuraanduidingen. De minuten worden door Arabische cijfers aangegeven. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van ajourgezaagd en geblauwd staal. Onder de cijferring is het opwindgat voor het gaandwerk geplaatst. Onder het opwindgat is op een verzilverd bandje de signatuur Lemaire gegraveerd.

Kast
De notenhouten kast van deze religieuse is gefineerd met ebbenhout. De kast is aan de voorzijde en de achterzijde voorzien van een deur. De beide zijden zijn voorzien van een toogvormig venster en zijn versierd met schildpad, omlijst door messing biesjes. De voorzijde is voorzien van glas, dat omlijst wordt door een geprofileerd lijstje van ebbenhout en een rand schildpad. Het venster wordt geflankeerd door twee zuilen met messing vergulde kapitelen en basementen. Het toogvormige fronton op de kast heeft een geprofileerde rand en is voorzien van schildpad, versierd met ingelegd messing in krullend bladmotief. Achter het fronton zijn de drie bellen geplaatst en ook bevinden zich hier twee ogen waarmee de klok opgehangen kan worden. Het fronton wordt geflankeerd door twee zuiltjes waarop een messing verguld knopje staat.
De onderzijde van de kast is net als het fronton geprofileerd.

Loopduur 2 maanden

Hoogte 38 cm
Breedte 26,5 cm
Diepte 13,5 cm

Literatuur E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 83.

Lemaire
De familie Lemaire/Le Maire was protestants en kreeg daarom in de jaren tachtig van de 17e eeuw moeilijkheden met de autoriteiten waardoor verschillende van hen uitweken naar Amsterdam.

Vader Pierre le Maire Sr. was als refugié afkomstig uit Parijs en werkzaam omstreeks 1686 in Amsterdam. In dat jaar werd hij er poorter. In 1706 had hij zijn werkplaats aan de Nieuwe¬zijds Achter¬burgwal bij de Molsteeg, waar hij samenwerkte met zijn zoons Pierre Jr. en Jérémie.
Pierre Jr. was omstreeks 1700 werkzaam in Amsterdam en overleed in 1729. Op 13 septem¬ber 1729 werden klokken, horloges en gereedschappen uit zijn nalatenschap verkocht in het “Heerenlogement” aan de Oudezijds Achterburgwal.
Zijn broer Jérémie, als refugié afkomstig uit Meaux (Frankrijk) was werkzaam in Amsterdam in 1687; in datzelfde jaar was hij poorter in Amsterdam. Jérémie was niet alleen werkzaam aan de Nieuwezijds Achterburgwal, maar tevens was hij er woonachtig.

Lees meer Neem contact op