RELIGIEUSE Nicolas Hanet AParis Ca. 1658-1660

Haagse klokken & Religieuses

M&R50

RELIGIEUSE
Gesigneerd: Nicolas Hanet AParis
Circa 1658-1660
Frankrijk

Uurwerk
Bijzonder vroege religieuse met platine-uurwerk, spillegang en een slinger met cycloïdale boogjes. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. De sluitschijf is voorzien van zwart ingelakte Arabische uurcijfers. Het gaand- en slagwerk worden door een en dezelfde, in een veerton geplaatste, veer aangedreven.

Wijzerplaat
De grondplaat is bekleed met blauw fluweel en is voorzien van een zilveren cijferring met zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en Arabische cijfers voor de minuutaanduiding. Het opwindgat is in het centrum onder de wijzers geplaatst. Onder de cijferring hangt de zilveren cartouche met gegraveerde signatuur: Nicolas Hanet AParis. De cartouche heeft de vorm van een gedrapeerde doek met bovenin een masker.

Kast
De rechthoekige eikenhouten kast van deze bijzondere vroege religieuse is met ebbenhout gefineerd. Op de kast is de bel gemonteerd met aan weerszijden, op de hoeken van de kast, een oog om de klok aan op te hangen. De geprofileerde lijst van het deurtje aan de voorzijde is gefineerd met schildpad, de sponning van het glas is gefineerd met ebbenhout. Om bij het uurwerk te komen wordt eerst het deurtje opengedaan en dan de wijzerplaat weggedraaid. De achterkant van de kast heeft aan de binnenzijde een biesje van ebbenhout.

Loopduur 30 uur

Hoogte 34 cm
Breedte 24 cm
Diepte 10 cm

Literatuur:
– Dr. R. Plomp, Springdriven Dutch pendulum clocks.
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 290.
– H.M. Vehmeyer, Clocks, their origin and development, blz. 790-791
– Huygens’ Legacy. The Golden Age of the Pendulum Clock, blz. 44-45
Hanet
Nicolas Hanet was de agent in Parijs voor Salomon Coster en als zodanig verantwoordelijk voor de levering van een groot aantal Coster-klokken aan Parijse afnemers die hun bestelling doorgaans door tussenkomst van Huygens plaatsten. In 1657 of 1658 werkte Hanet bij Coster in Den Haag. Hij kwam voor een bepaalde periode bij Coster werken om te leren hoe deze de nieuwe slingerklokken maakte. Hanet bezoekt Den Haag driemaal; de laatste maal dat hij naar Parijs wilde terugkeren (december 1659) werd dit uitgesteld tot maart/april 1660, waarschijnlijk door het overlijden van Coster in december 1659. Hanet vervaardigde in 1658 in Parijs zelf de eerste slingerklok en kan daarom als de vader van de daar gemaakte slingerklokken worden beschouwd. Over zijn geboortedatum is niets met zekerheid bekend. Hij overleed te Le Mans in 1723.

 

Lees meer Neem contact op