RIJTUIGHORLOGE Jull.n Le Roy AParis Ca. 1750

Horloges

M&R232

 

RIJTUIGHORLOGE
Gesigneerd: Jull.n Le Roy AParis
Circa 1750
Frankrijk

Uurwerk
Messing verguld platine-uurwerk met haakgang en balans. Het uurwerk van het rijtuighorloge is voorzien van uurslagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel en een separaat kwartierslagwerk dat de kwartieren voluit slaat door middel van een dubbelslag. Op het hele uur slaat hij het aantal kwartieren gevolgd door het aantal uren voluit op een bel. Het gaand-, uurslag- en kwartierslagwerk worden aangedreven door een veer in een veerton. Het gaandwerk is voorzien van een veerton met snek en ketting. De andere veertonnen zijn fraai gegraveerd. Men kan het slagwerk laten repeteren door op het knopje te drukken dat bij de VIII uit de kast steekt. Het slagwerk slaat dan eerst de kwartieren gevolgd door het aantal uren ( Grande Sonnerie). De balanskloof op de achterplatine is ajourgezaagd in krul¬lend bladmotief. Op de achterplatine bevindt zich tevens de reglage, de opwindstaven en de gegraveerde signatuur Jull.n Le Roy AParis.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat van het rijtuighorloge heeft een cijferring van binnen naar buiten voorzien van Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding, een rand streepjes voor de minuten, Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding. De ajourgezaagde minuut- en uurwijzers zijn vervaar¬digd van verguld messing. Tevens zijn aan de achterzijde de initialen D et D geëmailleerd, waarschijnlijk van de emailleur.

Kast
Het uurwerk zit in een zilveren kast die gedeeltelijk is opengewerkt en door gravures is versierd. De gravures zijn in de vorm van bloem- en bladmotieven en omlijst met guirlandes. De voorzijde bestaat uit een bol glas. In de achterzijde van de kast zijn de drie opwindstiften aangebracht. Het uurwerk is geplaatst in zijn kast. Het uurwerk kan na het ontgrendelen d.m.v. een knopje bij de VI naar buiten gescharnierd worden. Aan de bovenzijde van de kast is een cardanisch ophangoog bevestigd. Het horloge zit in een met reptiel beklede buitenkast. Met de drukknop aan de rechterzijde van het rugdeel kan de buitenkast worden geopend.
Loopduur 24 uur

Diameter 12,5 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des horlogers Français, blz. 394.

Lees meer Neem contact op